Dat minder vlees produceren en consumeren enorm veel voordelen heeft is zonneklaar. Het is beter voor de gezondheid, het milieu, het zorgt voor minder dierenleed en ga zo maar door. Toch voeren we onze trouwe viervoeters nog steeds enorme bergen aan vlees. Onze huisdieren consumeren zo in totaal 20% van de gehele vleesproductie en laten daarmee een behoorlijke pootafdruk achter. Terwijl er ook plantaardige alternatieven op de markt zijn. Is zoveel vlees voor een hond eigenlijk wel nodig?
Veel vlees op het menu
Onze Max en Luna krijgen behoorlijk wat vlees voor de kiezen. Zo eet een kleine hond van 5 kilo per dag dezelfde hoeveelheid vlees als de gemiddelde Nederlander. De gemiddelde hond is zelfs groter en zwaarder, zo’n 15-20 kilo, dus dat loopt snel op. Hondenvoer wordt deels gemaakt van restvlees: bijproducten zoals organen die verder niet gebruikt worden, of vlees dat is afgekeurd voor de markt of consumptie door mensen. Maar er wordt meer dierenvoer geproduceerd dan het restvlees bij elkaar. Met zulke cijfers heeft het een enorme impact als we ook onze hond geen of minder vlees laten eten.
Plantaardige alternatieven
Er zijn voor huisdieren inmiddels ook al meerdere vleesvrije en plantaardige alternatieven op de markt. Soms stuit deze voeding nog op weerstand, want honden hebben toch vlees nodig voor een gezond en gelukkig leven? Een gangbare gedachte maar dit blijkt niet het geval te zijn. Honden kunnen namelijk net als mensen de benodigde voedingsstoffen ook uit andere ingrediënten halen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat plantaardige voeding voor honden niet tot tekorten leidt en zelfs voordelen kan bieden.
De juiste voedingsstoffen
In Nederland gelden strenge regels voor hondenvoer. Het voer moet onder andere bepaalde eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten. Al deze voedingsstoffen kunnen ook uit plantaardige ingrediënten worden gehaald. Bij plantaardige voeding wordt daarvoor een eiwitconcentraat gebruikt. Bijvoorbeeld uit rode biet, broccoli, quinoa of wortel. Met voeding waar de genoemde stoffen in de juiste hoeveelheden inzitten, kan een hond heel goed gezond oud worden. En daar is dus niet per se vlees voor nodig.
De voordelen
Een volledig of deels plantaardig dieet is goed voor het milieu en daarmee de pootafdruk van je huisdier. Daarnaast zijn er volgens de makers nog andere voordelen aan plantaardige voeding. Zo is het hypoallergeen, dus alle honden kunnen ertegen. Ook zitten er meer groenten in en dus meer gezonde vezels. Het voer is ook licht verteerbaar en kan dus ook geschikt zijn voor honden met maag- en darmproblemen. Verder zorgt vleesvrij voer minder snel voor overgewicht. Meer dan de helft van de honden heeft overgewicht, dus (deels) plantaardige voeding kan daarbij uitkomst bieden.
Tip: lees ook dit artikel met duurzame cadeau-ideeën voor je huisdieren.
Uitproberen?
Of je je hond plantaardige voeding wilt geven is natuurlijk aan jou als hondenbaas. Pawr is producent van plantaardig hondenvoer. De voeding die zij produceren is gemaakt van lokale ingrediënten, zonder geur- kleur- en smaakstoffen, het is soja- en glutenvrij en rijk aan superfoods. De verpakking is ook nog eens 100% recyclebaar. Ze bieden speciale proefpakketten aan in kleine verpakkingen. Zo kun je als hondeneigenaar eerst eens uitproberen of plantaardig voeding past bij jou en je hond. En natuurlijk welke groenten het meest in de smaak vallen bij je huisdier.
Let op: overweeg je bij problemen met je hond over te stappen op een andere voeding? Overleg dan eerst met je dierenarts. Het is af te raden om zelf (plantaardig) eten te maken voor je hond. Het beste is om goedgekeurde voeding te gebruiken die aan alle geldende richtlijnen voldoet.