Kleding van natuurlijk materialen lijkt duurzaam, maar is dat vaak niet. Milieu Centraal liet een Delfts onderzoeksbureau doorrekenen hoe vervuilend verschillende kledingstoffen zijn voor het milieu. Wol en zijde scoorden veruit het slechtst. Wat wel duurzaam is? Slow fashion.
Niks duurzamer dan de geitenwollensok zou je denken. Mis dus. De sokken worden, anders dan de naam doet vermoeden, gemaakt van schapenwol. Volgens Milieu Centraal niet zo eco omdat de boeren en scheten van de schapen het broeikasgas methaan in de lucht brengen. Ook hebben grazende schapen veel land nodig. Het scheren is vaak dieronvriendelijk. Ook zijde is geen goede keuze als het gaat om dierenwelzijn en milieu. De rupsen worden levend gekookt en voor de productie van zijde is veel energie en water nodig.
Wat is dan wel een goede keuze? Kleren van recycled katoen komen veruit als beste uit de test. Er hoeft geen gewas voor te worden verbouwd, er komt geen dierenleed bij kijken en katoen draagt niet bij aan de plastic soep. Alle andere stoffen, of het nu katoen is of synthetisch materiaal, verschillen niet veel van elkaar als het gaat om milieuimpact. Katoen belast het milieu vooral bij de productie: er is veel water nodig en veel bestrijdingsmiddelen. Synthetische stoffen als fleece zijn gemaakt van gerecycled materiaal, maar dragen tijdens het wassen juist weer bij aan de vervuiling van de wereldzeeën (plastic soep).
Kleding van recycled is nog maar zeer beperkt verkrijgbaar. Maar geen nood, want er is een nóg betere optie: Slow Fashion. Dat is een garderobe van tijdloze en kwalitatief goed kleding. De meeste modemerken vernieuwen hun collectie elke 3 tot 6 weken. Meedoen met de laatste trends betekent voortdurend heen en weer lopen tussen de kledingwinkel en de textielcontainer. Bij Slow Fashion kies je voor het milieu, maar ook voor je eigen, goed doordachte stijl.
Internettip: een jaar geen kleding kopen
Ilse Verschoor ging in september voor de tweede keer in drie jaar de uitdaging aan om een jaar lang geen kleding te kopen. Lees de leuke stukjes die ze daarover schrijft op haar blog Uit Mijn Keukentje.