Niet de bankwereld maar de overheid moet de baas zijn over ons geld. In het net verschenen en gratis te downloaden e-book ‘Ons Geld. Naar een nieuw geldsysteem’ kun je lezen waarom het beter zou zijn voor de economie, voor ons mensen en voor het milieu wanneer het huidige geldsysteem op de schop gaat.
De Stichting Ons Geld startte begin dit jaar een burgerinitiatief tegen geldcreatie door banken. In februari schreven we over deze actie, die is voortgekomen uit de theatervoorstelling ‘De Verleiders’. Toen waren er na een optreden in De Wereld Draait door 40.000 handtekeningen verzameld. Inmiddels zijn dat er ruim 115.000.
Om milieuproblemen, maar ook sociale en economische problemen aan te pakken, is geld nodig. Geld dat er niet voldoende is, wordt ons nu voorgehouden. Maar in het e-book wordt dit afgedaan als flauwekul: ‘Geld is iets kunstmatigs dat naar believen kan worden bijgemaakt. Het zou dus nooit een obstakel moeten zijn om maatschappelijke problemen op te lossen.’
Op dit moment beslist de bankwereld over het scheppen van geld. Dan moeten we volgens Ons Geld niet denken aan het drukken van briefjes, maar aan het creëren van geld uit het niets: ‘door een boekhoudkundige handeling die plaatsvindt als een bamk een lening verstrekt.’ De stichting wil een nieuw geldsysteem waarbij een centrale bank nieuw geld schuldvrij beschikbaar stelt aan de overheid. De overheid zou, anders dan de banken, het geld investeren in het algemeen belang.
De stichting Ons Geld staat niet alleen in haar wens om het huidige geldsysteem te veranderen. Op 5 juni, Wereldmilieudag, presenteerde het Platform DSE (Duurzame en Solidaire Economie) het manifest ‘De grote Transitie’. Een van de 10 actiepunten is dat geldcreatie onder publiek bestuur zou moeten vallen.