Dinsdag 2 april wordt in de Rode Hoed de aftrap gegeven voor de Grote Krimp, een discussie over de groei van de wereldbevolking. Hoe is de wereldbevolking zo snel gegroeid? Wat is de impact van de mensheid op de aarde? Hoe leven we in goede harmonie samen?
De Grote Krimp wil het taboe op bevolkingsbeperking doorbreken. Een gevoelig onderwerp, want wie ben ik om jou te vertellen dat je geen kind mag? Met een drieluik in de Rode Hoed, de Nieuwe Liefde en het Compagnietheater in Amsterdam wordt het gesprek hierover geopend.
Zeker in het licht van de klimaatdiscussie, is praten over de bevolkingsgroei bijna onvermijdelijk. Meer mensen betekent meer behoefte aan grondstoffen en energie, maar ook meer afval, meer bebouwing en meer wegen. Vorig jaar stelde Arjen Lubach in een interview met de Volkskrant dat een kind krijgen zo’n beetje het slechtste is wat je voor het klimaat kan doen: ‘Ik draag minder bij aan de vervuiling van de aarde dan de extreemste zelfvoorzienende geitenwollen vegan mét kind.’
Enkele weken terug berichtte de NOS over vrouwen die geen kinderen op de wereld willen neerzetten vanwege klimaatverandering. Onder hen is kunstenares Tinkebell, die zichzelf in 2013 liet steriliseren: ‘Met de voornaamste reden dat grondstoffen opraken en we geen voedselzekerheid meer kunnen garanderen voor de volledige wereldbevolking op redelijk korte termijn.’ In Engeland is er zelfs een beweging van 200 vrouwen: Birth Strike.
Het programma van de Grote Krimp bestaat uit drie delen:
- Op 2 april is er in debatcentrum de Rode Hoed in Amsterdam een discussie met drie gasten: schrijver Frank Westerman, directeur onderzoek bij The Hague Centre for Strategic Studies Tim Sweijs en wetenschapsjournalisten ecomodernist Hidde Boersma.
- Op 23 april gaat het in cultuurhuis De Nieuwe Liefde in Amsterdam over de kinderwens. Daar spreken onder andere kunstenares Tinkebell, ecofeminist Donna Haraway en Lynn Berger, schrijfster van het boek ‘De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind.’
- Op 16 mei speelt in het Compagnie Theater in Amsterdam ‘Krimpen maar’, een artistiek pleidooi voor minder mensen.