NIEUWS – Economie
Leven om te werken?
De econoom John Maynard Keynes voorspelde in 1930 dat mensen in onze tijd nog maar twee dagen per week zouden werken. En iedereen op de wereld zou genoeg hebben om goed te kunnen leven. Wat doen we fout?
‘De cyclus van leven om te werken, werken om te verdienen, en verdienen om te consumeren, moeten we doorbreken.’
Keynes dacht dat de kleinkinderen van zijn generatie door stijgende productiviteit en technologische vooruitgang een gouden toekomst tegemoet gingen. Ze zouden zich steeds minder hoeven inspannen om in hun behoeften te voorzien. Dat we in een 24-uurs economie terecht zijn gekomen waarin iedereen een overvolle agenda heeft, dat had hij nooit kunnen bevroeden, schrijven Peter van Vliet en Martijn Jeroen van der Linden van het Platform Duurzame en Solidaire Economie: “We leven anno 2012 in een economie die moet groeien; steeds meer consumeren is essentieel om de mondiale economie gaande te houden.”
De cyclus van leven om te werken, werken om te verdienen, en verdienen om te consumeren, moeten we volgens hen doorbreken. Dat kan onder andere door korter te werken, minder te lenen en spullen te kopen in de eigen regio. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de jagers en verzamelaars van 10.000 jaar geleden, die weinig bezit hadden, maar veel vrije tijd. “Laten we lang en rustig van onze vakantie genieten. Het mag en het kan.”
Lees hier het artikel van Van Vliet en Van der Linden.