NIEUWS – Consuminderen
Nederlander eet kliekjes netjes op
Veruit de meeste Nederlanders bewaren overblijfsels van de warme maaltijd en eten de kliekjes meestal de volgende dag op. Slechts 14 procent gooit overgebleven eten direct in de vuilnisbak, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal.
In Nederland verspillen we per jaar gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon. Dat komt neer op ongeveer 135 euro. Dat is niet alleen zonde van het geld, maar geeft ook een onnodige belasting van het milieu. Landbouw en veeteelt gaan ten koste van de natuurlijke biodiversiteit. Verder is voor voedselproductie veel water en energie nodig. Mest en bestrijdingsmiddelen zorgen voor vervuiling. Alles wat we dus kunnen doen om de druk op de natuur te verminderen, is meegenomen.
Op de website www.EtenisomopteEten.nl kun je testen hoe spaarzaam je zelf omgaat met je voedsel. Ook kun je er lezen hoe je voedselverspilling tegengaat door slim in te kopen, op maat te koken en je restjes op de juiste manier te bewaren. Plan bijvoorbeeld je maaltijden, maak op basis daarvan een boodschappenlijst en kijk tot welke datum de ingrediënten minstens houdbaar moeten zijn.
Houdbaar
En tot slot nog deze gouden tip: lees in het tijdschrift Genoeg elke twee maanden de rubriek ‘Houdbaar’ waarin voedingkundigen Martin van der Gaag en Thomas Volman je uitleg geven over de werkelijke houdbaarheidsdatum van voedselwaren. De data op de verpakkingen kun je vaak met een korrel zout nemen, maar wanneer wordt het echt ongezond om over-de-datum voedsel te consumeren?
Kijk hier voor tips om nooit meer eten weg te gooien.
Tekst: Ilse Ariëns