Zou je best wel wat meer willen doen voor het klimaat, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met ‘Een dagje groen’ helpt Milieu Centraal je om in kleine stappen duurzamer te gaan leven.
Veel Nederlanders zouden best minder vlees willen eten of wat minder vaak de auto willen pakken. Toch lukt het ze vaak niet om de stap te zetten. Uit onderzoek dat Motivaction deed in opdracht van Milieu Centraal blijkt dat er een behoorlijke discrepantie is tussen wat we zeggen en wat we doen. Vaak zijn er allerlei praktische zaken die ons tegenhouden. ‘Ik kan niet korter douchen omdat ik lang nodig heb om mijn haren te wassen’ of ‘Ik zou minder vlees moeten eten, maar de rest van het gezin vindt vleesvervangers niet zo lekker.’
Met ‘Een dagje groen’ wil Milieu Centraal mensen over de streep trekken. Begin gewoon, al is het maar met iets kleins als een tas meenemen naar de winkel of een dag de auto laten staan. De eerste stap is vaak de moeilijkste, blijkt uit het onderzoek van Motivaction. Mensen die eenmaal bepaalde duurzame gedragingen vertonen, staan ervoor open om dat vaker te doen. Veel mensen die al eens plastic afval scheiden, nemen het zichzelf kwalijk dat ze dat niet vaker doen. Nederlanders die al zo nu en dan vegetarisch eten, willen nog minder vaak vlees op hun bord. Gewoon beginnen dus.
Eén dagje? Honderd dagen mag natuurlijk ook.
Als je het leuk vindt om je goede voornemens te delen kun je op de website van Een dagje groen een actie starten of je aansluiten bij een bestaande actie. Zo kun je meedoen aan een dagje vegetarisch eten, een dagje je kleding wassen op maximaal 30 graden, of een dagje met iemand meerijden naar je werk. Bij elke actie staat hoeveel mensen er mee doen en wat dit oplevert. Als je je aanmeldt voor een actie kun je kiezen hoeveel dagen je meedoet. Ga je voor één dagje groen, voor 10 dagen groen, of misschien wel voor 100? Als je wilt kun je aanmoedigingen en tips ontvangen.
Koffie met plantenmelk
Een van de acties is ‘een dagje plantaardig in je koffie’. De melkveehouderij brengt milieuproblemen met zich mee. Zo komen er onder meer de broeikasgassen CO2, methaan en lachgas vrij, die het klimaat belasten. Het maken van plantaardige zuivelvervangers belast het klimaat veel minder. Reden genoeg voor een cappuccino met sojadrank.
Geen voedsel weggooien
Er zijn 62 mensen die ‘een dagje geen eten weggooien’. Voor de productie van ons voedsel is veel energie en water nodig. Reden genoeg om er zuinig mee om te gaan. Toch gooien we gemiddeld 40 kilo voedsel per persoon per jaar weg. Je hebt het vaak niet in de gaten omdat het om kleine restjes gaat, maar al die kleine beetjes tellen op. Geen voedsel weggooien is ook nog eens goed voor je portemonnee. Als je geen eten meer weggooit bespaar je – uitgaand van de 40 kilo gemiddeld – namelijk zo’n €140 per jaar.