We moeten massaal uit de auto en op de fiets. Dat is goed voor het milieu, voor onze gezondheid en voor onze portemonnee.· Om burgers daarvan te overtuigen, zijn het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond·de campagne Heel Nederland Fietst begonnen.
Op 31 maart stapten zo’n 75.000 Nederlanders op 2.581 locaties tegelijkertijd op de fiets. Een wereldrecord, zeggen het NISB en De Fietsersbond. Maar wel ‘officieus’, want formeel bestaat er nog geen wereldrecord fietsen.
De recordpoging was dan ook vooral bedoeld als ludieke aftrap voor de campagne Heel Nederland Fietst. Die moet burgers de komende drie jaar uit de auto en op de fiets krijgen. Want Nederland staat weliswaar bekend als fietsland, voor boodschappen doen of de kinderen van school halen, stappen Nederlanders meestal in de auto. Slechts een kwart van het korte afstandsverkeer gaat per fiets. Alleen in de grote steden pakken we vaker de fiets.
Besparen
Dat kan anders, vinden de campagneleiders. De fiets is een een efficiënt vervoermiddel in een klein, dichtbebouwd land. Bovendien is fietsen milieuvriendelijk, gezond en goedkoop. Fietsen levert een aanzienlijke besparing op: gemiddeld kost fietsvervoer 175 euro per jaar, terwijl autorijden jaarlijks al snel 2.500 tot 8.500 euro kost.
Met de Fietscalculator van Heel Nederland Fietst kan de besparing precies worden uitgerekend. Lees hier meer over besparen op de fiets.
Activiteiten
In het kader van Heel Nederland Fietst worden overal in het land fietsactiviteiten georganiseerd, zoals Meimaand Fietsmaand en Met Belgerinkel Naar de Winkel. Raadpleeg voor alle activiteiten de fietskalender van Heel Nederland Fietst.
Meer over fietsen:
www.fietsen.123.nl
Fietsvriendin
Gezondheid belangrijkste reden om fiets te pakken (TNO)