Elke dag (veel) vlees eten is niet nodig, niet gunstig voor het milieu en ongezond. Verdien 400 euro (per jaar als je voor 4 personen twee maal per week vlees vervangt)
Wie op zoek gaat naar vleesvervangers staat raar te kijken van de prijzen. Het zijn ook van die rare flappen en nepvlezen. Sponsachtige soja in de vorm van een karbonaadje. Je kunt enorm besparen door zelf alternatieven voor vlees te verzinnen.
Alternatieven voor vlees
- Zet af en toe een maaltje met aardappels, spinazie en ei op het menu. Voordelig en heerlijk!
- Maak eens nasi met zelfgemaakte foo-yong-hai.
- Eet één of twee keer per week vis. Koolvis is op alle fronten (qua prijs, gezondheid en milieu) prima. Koolvisfilet is uit de diepvries te koop, bijvoorbeeld bij Lidl. Vissticks zijn er ook van gemaakt, net als surimi-sticks.
- Eet eens een kaassoufflé, ze zijn maar € 0,25 per stuk (6 x 60 gram voor € 1,49 bij Lidl).
- Maak zelf een wereldburger, zie recept hieronder.
Recept Wereldburgers
Nodig:
- 4 à 5 sneetjes/kapjes oud brood
- halve winterwortel
- 1 ui
- 1 ei
- 2 theelepels Zwitserse poederkaas
- 2 eetlepels paneermeel
- zout
Alles wat hartig is kun je aan je burger toevoegen. Wat gesnipperde ui, paprika, maïs, stukjes tomaat, prei.
Je maakt ze zo:
Snijd het brood in kleine stukjes en doe ze in een kom. Rasp op de grove kant van de rasp de winterwortel bij de broodblokjes. Snipper de ui en fruit de uiensnippers niet te bruin. Voeg de ui, de kaaspoeder en het geklutste ei aan het brood toe. Kneed het mengsel met je handen totdat het een zo glad mogelijke massa wordt. Als het te droog is een zeer klein scheutje melk toevoegen. Proef of de smaak naar je zin is en voeg zonodig wat zout/uienpoeder toe. Kneed nu koekjes, burgers of croquetjes, en rol ze door het paneermeel. Even afgedekt in de koelkast laten opstijven. Je kunt de burgers bakken in de koekenpan tot ze een lekker bruin korstje hebben. De croquetjes kun je frituren.