Na de flashmob, kwam de carrotmob, na de carrotmob… de strawberry mob. De Youth Food Movement organiseerde zondag 4 juli·een koopactie om de bij lekkerbekken beroemde biologische aardbeien van Jan·Robben aan meer mensen te slijten. De actie trok 200 mensen en werd op film vastgelegd.
Het principe is simpel: een groep bewuste consumenten stapt naar een winkel en biedt zijn collectieve koopkracht aan in ruil voor duurzame investeringen van de winkelier. Een carrotmob wordt dat genoemd in de Verenigde Staten, waar deze vorm van actie voeren vandaan komt.
Tractor
Inmiddels krijgt het verschijnsel hier ook voet aan de grond. Of varianten daarop. Zoals de strawberry mob van zondag 4 juli. Aardbeienkweker Jan Robben uit Oirschot in Brabant reed met leden van de Youth Food Movement (YFM) op een tractor met een aanhanger vol zomerkoninkjes op zijn gemak over het Museumplein van Amsterdam.
Fenomeen
De ‘smaakaardbeien’ van Robben zijn een fenomeen. Ze worden geteeld in de volle grond en krijgen de kans om te rijpen aan de plant, Hierdoor hebben ze veel smaak, maar ook duurder en minder lang houdbaar. En dus willen de meeste supermarkten niet aan. De consument wil er niet voor betalen, zeggen de supers. Onzin, riposteert de YFM. De strawberry mob moest het tegendeel aantonen: Binnen een kwartier waren de 400 doosjes van Robben verkocht.
Bekijk hier een filmpje van de strawberry mob.
Promotie
Aan het onderhandelingsonderdeel met winkeliers heeft YFM zich ‘niet geheel gehouden’, zegt initiatiefnemer Samuel Levie. Maar, zegt hij: ‘Wat leuk was, is dat de strawberry mob al snel opgepikt werd door de Marqt en de Plus [waar de aardbeien van Robben wel worden verkocht – red.]. Die zijn de Robben-aardbeien extra gaan promoten zonder dat wij er iets voor hoefden te doen.’