Weekagenda 10 – 16 mei 2011

rapair_cafeZondag is het de eerste Dag van het Afval: alles over recyclen in zaal 013 in Tilburg. Verder: Fair Trade Day, de opening van het eerste permanente Repair Café in Amsterdam, de eetbare stad op film in Rotterdam en meer.

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.

 

Een tip voor de weekagenda? Mail de redactie.

 

Dinsdag 10 mei april 2011

Vegetarische maaltijd (Tilburg)

Initiatief van Transition Town Tilburg. Kook samen met de aanwezige koks een (bijna) vegetarische maaltijd van vooral lokale (seizoens)producten. Locatie: De Verdieping, St. Annastraat 20, Tilburg. Reserveren kan tot een paar dagen van tevoren via transitiontown.tilburg@gmail.com. Op het laatste moment aanschuiven: (013) 544 32 04. Tijd: vanaf 18.00 uur. Kosten: € 5,00. Er zijn ook kookbijeenkomsten op 14 juni en 12 juli.

 

T/m zondag 15 mei 2011

solar_days_solar_cookerEuropean Solar Days

Particulieren en bedrijven die zonne-energie toepassen, stellen hun huis of kantoor open voor belangstellenden. Verder zijn er informatiemarkten, workshops om zonne-energie toegankelijker te maken. Kijk op de website voor het volledige programma.

 

Woensdag 11 mei 2011

Paradijstuinen (TV-tip)

Tuineigenaren vertellen het verhaal achter hun tuin, van historische monumenten tot tuinen van Bekende Nederlanders tot die van excentriekelingen. Nederland 2, 19.25 uur.

 

Woensdag 11 mei 2011

Wie Ben Ik? (Amsterdam)

Paneldiscussie voor ‘babyboomers, (ni)x-ers, de patatgeneratie en de IK-ers’ over de zoektocht van de zogenoemde generatie IK naar een eigen identiteit. Wat bepaalt die? Grote gebeurtenissen, recente ontwikkelingen, popmuziek, films, de omgeving of zijzelf? Met onder anderen Stine Jensen, Tom ter Bogt en René Kahn. Ook via de website bij te wonen. Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Aanvang: 20.30 uur . Kosten: € 7,00.

 

Donderdag 12 mei 2011

Keuringsdienst van waarde (TV-tip)

De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt marketingclaims en productingrediënten. Nederland 3, 20.25 uur.

 

rapair_cafeDonderdag 12 mei 2011

Opening Repair Café (Amsterdam)

Feestelijke opening van het allereerste permanente Repair Café in Nederland. In de ruimte komt permanent gereedschap en materiaal te staan voor de reparaties van o.a. elektrische apparaten, kleding, meubels, fietsen, speelgoed et cetera. Deskundigen helpen op vaste tijden om de reparaties uit te voeren. Locatie: Casa400-gebouw, James Wattstraat 75, Amsterdam. Kijk op de website voor de openingstijden.

 

theetuinVrijdag 13 mei 2011

Theetuin (Eindhoven)

Op alle vrijdagmiddagen in de maand mei organiseert Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling informele, eenvoudige (kruiden)theekransjes in de tuin. Inclusief een korte rondleiding om 15.00 uur. Ook het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven is geopend. Locatie: Omslag, Hoogstraat 301a, Eindhoven. Tijd: 14.00-17.00 uur. Aanmelden is gewenst, maar niet noodzakelijk (tenzij u met een groepje komt).

 

Vrijdag 13 mei 2011

Groene Hart Streekmarkt (Gouda)

Wekelijkse streekmarkt met ambachtelijke producten uit Het Groene Hart. Locatie: Museumhaven aan de Veerstal in Gouda.

 

Vrijdag 13 mei 2011

Verander je leven (Amsterdam)

In Je moet je leven veranderen stelt de Weense filosoof Peter Sloterdijk dat de mens zich niet kan verzoenen met het leven zoals het is. Met onder andere rituelen en technische uitvindingen probeert hij het voortdurend te veranderen en zichzelf te herscheppen. In een interview met René ten Bos licht Sloterdijk zijn stelling toe. Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 10,00.

 

logo_world_fair_trade_dayZaterdag 14 mei 2011

 World Fair Trade Day

Jaarlijkse themadag rond eerlijke handel. Kijk op de website voor alle acties en evenementen.

 

Zaterdag 14 mei 2011

Eetbaar Rotterdam Filmfestival (Rotterdam)

Drijvende tuinen, dakmoestuinen en restaurants waar gekookt wordt met lokale ingrediënten: ze komen in beeld tijdens het openbare filmfestival over stadslandbouw en eten uit de stad. Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam Tijd: 14.30-19.00 uur. Kosten: € 8,00 per programmaonderdeel.

 

grietmarktZaterdag 14 mei 2011

Grietmarkt (Amerongen)

Markt met biologische en streekgebonden producten, kunst, workshops en muziek recht tegenover Kasteel Amerongen. De tuinen van het kasteel zijn ook open. Tijd:

 

Zaterdag 14 en zondag 15 mei 2011

Nationale Molen- en Gemalenweekend

Meer dan de helft van alle authentieke molens en talloze gemalen in Nederland zijn dit weekend open voor publiek.

 

Zondag 15 mei 2011

Boekenmarkt (Amsterdam)

Antiquarische en ‘gewone’ tweedehands boeken. Met special aandacht voor boeken over Amsterdam. Locatie: Marie Heinekenplein, Amsterdam-De Pijp. Tijd: 10.00-17.00 uur.

 

engelZondag 15 mei 2011

Vlooienmarkt (Utrecht)

Grote, gevarieerde vlooienmarkt voor koopjesjagers. Locatie: Veemarkthal, Utrecht. Tijd: 09-16.30 uur.

 

Zondag 15 mei 2011

Geveltuinendag (Amsterdam)

Buurtbewoners van De Pijp die een duurzame geveltuin willen aanleggen kunnen hulp en informatie krijgen bij het Groen Gemaal in het Sarphatipark. Kwekerij van Houtum uit Doorn en Kwekerij de Morgen uit Obdam adviezen, de Bloemenboot verschaft plantgoed. Te koop zijn zon- en halfschaduwpakketten en vlinder-, mussen- en balkonpakketten van inheemse sterke vaste planten. Voor kinderen zijn er activiteiten als pannenkoeken bakken, een zonnebloemwedstrijd, lieveheersbeestjes maken en pony rijden. Locatie: De Pijp, Amsterdam. Meer informatie op de website van Wijkcentrum ceintuur, of l.voshaar.nmt@wijkcentrumceintuur.nl (Lilian Voshaar).

 

Zondag 15 mei 2011

Dag van het Afval

Onder het motto ‘Uw schroot, mijn brood’ een hele dag debatten, lezingen, interviews, demonstraties en workshops over recycling in al zijn verschijningsvormen. Van composteren en energieopwekking tot fleecetruien en spaanplaat van samengeperste rotzooi. Wat is er nodig voor een afvalloze samenleving? Locatie: 013, Tilburg. Tijd: 14.00-17.00 uur. Kosten: € 3 of één afgedankt elektronisch apparaat. Inschrijven via de websites van Tilburg Debatstad of Wereldpodium.

 

Zondag 15 mei 2011

Pure Markt (Amsterdam)

Markt op wisselende locaties met ambachtelijke, veelal biologische producten uit de directe omgeving en daarbuiten, van Westlandse tafeldruiven en Bentheimer varken tot chocola uit het regenwoud en huisgemaakte Engelse pies. Locatie: George Gershwinplein, Zuidas Amsterdam. Tijd: 11.00-18.00 uur.

 

Maandag 16 mei 2011

Goudzoekers (TV-tip)

De vorsers van Goudzoekers zijn terug en onderzoeken de wereld van geld en economie. Wat zijn de wetmatigheden en welke emoties komen er kijken bij ons consumptiegedrag? Nederland 2, 20.55-21.25 uur.

 

Maandag 16 mei 2011

Melk en honing (TV-tip)

Entertainmentprogramma over duurzaam leven. Kok Albert Kooy kookt met seizoensproducten en Bekende Nederlanders worden langs de groene lat gelegd. Ook tips voor een zuinig leven. Nederland 2,

19.25-19.55 uur.

 

Zaterdag 7 mei t/m zaterdag 11 juni 2011

Met belgerinkel naar de winkel

Jaarlijkse campagne om voor korte afstanden de fiets te pakken, in plaats van de auto. Boodschappen doen op de fiets levert bij verschillende winkels spaarpunten op, een volle spaarkaart telt als lot waarmee prijzen gewonnen kunnen worden. Kijk op de site voor meer informatie.

 

Vrijdag 29 april t/m maandag 27 juni 2011

Zandsculpturenfestival (Scheveningen)

Jaarlijks voorjaars- en zomerfestival op het strand van Scheveningen. Talloze (inter)nationale kunstenaars bouwen fraaie (tijdelijke) beelden van zand. Locatie: strand van Scheveningen ter hoogte van het Kurhaus. Toegang gratis.

 

T/m juni 2011

De naaifabriek (Den haag)

Omvangrijk project van enkele maanden dat tegenwicht moet bieden aan de industrialisatie van de mode. Klederdrachten en de bijbehorende naaitechnieken dreigen te verdwijnen, we zien niet langer hoe arbeidsintensief de productie van kleding is. De naaifabriek/ I ♥ Fashion omvat een cursusprogramma, demonstraties van oude naaitechnieken, stoffenwinkel, lezingen en workshops. Kijk op de website voor het hele programma. Locatie: Villa Escamp, Leyweg 795, 2545 HA Den Haag, (070) 359 57 79.

 

T/m 2 juli 2011

Wassen, waste, gewassen (Leeuwarden)

Tentoonstelling over ouderwetse wasmiddelen en stijfselproducten in museum De Grutterswinkel, een oud kruidenierswinkeltje in het centrum van Leeuwarden. Entree € 1,50.

 

buurtwinkelT/m 21 augustus 2011

De buurtwinkel (Amsterdam)

Omvangrijke tentoonstelling op meerdere locaties over de bakker, de visboer en de toko op de hoek. Buurtwinkels vertelt de geschiedenis van de kleine middenstand in Amsterdam en belicht de huidige positie van deze ondernemers. Locaties: het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam, winkelpand Van der Pekstraat 2 in Noord, een Turks koffiehuis in de Javastraat 111 in Oost en in het Theo Thijssen Museum en het Van Eesteren Museum. In etalages van (voormalige) buurtwinkels hangen door de hele stad foto’s van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Op de website www.buurtwinkels.amsterdammuseum.nl staan verhalen, foto’s en objecten.

 

T/m woensdag 7 september 2011

Gouds Montmartre (Gouda)

Iedere woensdag curiosamarkt met spullen uit grootmoeders tijd voor betaalbare prijzen, antiek, boeken, curiosa, verzamelobjecten en meer. Locatie: De Markt, Gouda, Tijd: 9.00-17.00 uur.

 

keecie_tasT/m 11 september 2011

Hoezo tuttig? (Amsterdam)

Oude handwerktechnieken zijn hip. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam speelt daar op in met een tentoonstelling van gehaakte, gebreide, gewoven en geborduurde handtassen uit heden en verleden. Ook nieuwe technieken zoals stansen en laseren komen aan bod, net als recycling, een trend in tassenland. Moderne ontwerpers maken hun tassen van lintjes, plastic zakken en zelfs snoepzakken. Locatie: Herengracht 573, Amsterdam. Tijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur. Kosten: € 6,50, kinderen onder 13 jaar gratis.

 

globeMei t/m september

Cool Globes (Amsterdam)

In Amsterdam West is de gratis openluchttentoonstelling Cool Globes opgetrokken. Ruim vijftig beschilderde en beschreven wereldbollen van internationale en Nederlandse kunstenaars vormen samen een kunstzinnig pleidooi voor een koelere aarde.

 

Vanaf 1 maart 2011

Beleef de Lente

De webcamsoap Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaat van start op de eerste dag van de (meteorologische) lente. Leef mee met de broedende vogels.

 

Elke dinsdag en woensdag 2011

Mama kookt – Open podium (Amsterdam)

Open podium voor nieuw stand-up-comedytalent en professionals die vers materiaal willen uitproberen. Mama kookt een daghap. Locatie: Comedy Café, Max Euweplein 43-45, Amsterdam. Aanvang: diner vanaf 17.30 uur, de optredens beginnen om 21.30 uur. Kosten: € 5,00 voor de daghap. € 3,00 voor de voorstelling. Reserveren gewenst: info@comedycafe.nl of (020) 638 39 71.

Op woensdag is er een vergelijkbare try-out-show. Kosten: € 5,00 voor de show, € 5,00 voor de daghap en € 12,50 voor de ‘spare ribs deal’: toegangskaarten en ribbetjes kluiven.

 

Elke woensdag 2011
Veko-diner (Amsterdam)
Iedere woensdag
bereidt chef-kok Erik Wilschut een vegetarisch en biologisch driegangendiner. Locatie: Zaal 100, De Wittenstraat 100, 1052 BA Amsterdam. Kosten: € 6,50. Aanvang: 18.00 uur (diner), 20.00 uur (boekpresentatie). Reserveren via: veko300@zonnet.nl

 

Heel 2011

Rommelmarkten

Wie graag een vlooien- of rommelmarkt bezoekt, kan hier terecht voor een landelijk overzicht.

 

Lente 2011

Natuurwandelingen

De lokale afdelingen van IVN Natuur en Milieueducatie organiseren verschillende winterse natuurwandelingen. Kijk op de website voor meer informatie.

Ook het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, ofwel het Nivon, organiseert meerdere wandelactiviteiten en heeft verschillende routes uitgezet in mooie natuurgebieden. Klik hiervoor de agenda.