Weekagenda 19 t/m 25 mei 2011

OperadagenAanstaande vrijdag beginnen de Operadagen in Rotterdam en verandert de hele stad in een (gratis) zangpodium. Verder: recordpoging afvalkunstwerk, feest in de Botanische Tuinen in Utrecht, een Repair Café, de Gemeenschappelijk Wonen Dag en meer.

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.

Een tip voor de weekagenda? Mail de redactie.

Donderdag 19 mei 2011
Repair Café (Utrecht)
Een defect koffiezetapparaat, kapotte stoel of jurk? Repareer ze met gratis hulp van deskundigen in het Repair Café. Locatie: Botanische Tuinen in De Uithof, Budapestlaan 17, Utrecht. Tijd: 12.30-16.00 uur. Toegang gratis. donaties zijn welkom. Zie ook verderop in de agenda: De Uithof draait door.

Donderdag 19 mei 2011
Keuringsdienst van waarde (TV-tip)
‘Bevat sporen van soja, schaaldieren, zuivel, pinda’s’: de Keuringsdienst van Waarde doet sporenonderzoek. Nederland 3, 20.25 uur.

Vrijdag 20 mei 2011
We Beat The Mountain Day (Utrecht)
Eerste editie van een jaarlijks terugkerend festival dat vanaf volgend jaar ook plaatsvindt in onder andere Kopenhagen, New York en Kaapstad. Het festival vestigt de aandacht op het probleem van de wereldwijde afvalberg en maakt mensen bewust van de waarde van afval. Met lezingen, exposities van zogenoemde garbage artists, workshops en een marktplaats met gerecyclede designproducten. Op het Domplein probeert een groep kunstenaars het grootste kunstwerk van afval ter wereld te maken. Overdag is te zien hoe dit wordt gemaakt, rond 18.00 uur wordt het kunstwerk opgeblazen tot een hoogte van meer dan tien meter. Locatie: Seats2Meet, Moreelsepark 65 en het Domplein in Utrecht. Tijd: 09.00 tot ’s avonds.

Vrijdag 20 mei 2011
Theetuin (Eindhoven)
Op alle vrijdagmiddagen in de maand mei organiseert Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling informele, eenvoudige (kruiden)theekransjes in de tuin. Inclusief een korte rondleiding om 15.00 uur. Ook het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven is geopend. Locatie: Omslag, Hoogstraat 301a, Eindhoven. Tijd: 14.00-17.00 uur. Aanmelden is gewenst, maar niet noodzakelijk (tenzij u met een groepje komt).

Vrijdag 20 mei 2011
Groene Hart Streekmarkt (Gouda)
Wekelijkse streekmarkt met ambachtelijk producten uit Het Groene Hart. Locatie: Museumhaven aan de Veerstal in Gouda.

Vrijdag 20 t/m zondag 29 mei 2011
Opera & de Stad (Rotterdam)
Tijdens de Operadagen is heel Rotterdam een open zang- en muziekpodium. Het evenement opent met een gratis concert op het Schouwburgplein (aanvang 18.00 uur) met een groot koor. Verder onder andere thuisconcerten, een meezingkoor op de Koeweide en een muzikale kerkenroute door de stad.
Het volledige programma staat op de website.

Zaterdag 21 mei 2011
Gemeenschappelijk Wonen Dag
Op de Gemeenschappelijk Wonen Dag stellen allerlei woongemeenschappen hun deuren open, van groepswonen tot woonwerkprojecten en ecodorpen. Kijk op de website voor meer informatie en locaties.

Zondag 22 mei 2011
Pure Markt (Den Haag)
Markt op wisselende locaties met ambachtelijke, veelal biologische producten uit de directe omgeving en daarbuiten, van Westlandse tafeldruiven en Bentheimer varken tot chocola uit het regenwoud en huisgemaakte Engelse pies. Locatie: Piet Heinstraat, Den Haag. Tijd: 11.00-18.00 uur.

Zondag 22 mei 2011
Prinsentuin Concerten (Leeuwarden)
Tot en met augustus gratis concerten en activiteiten in dit stadspark. Vandaag: Alex Roeka. Aanvang: 14.00 uur. Toegang gratis.

Zondag 22 mei 2011
Dag van de Biodiversiteit
De international Dag van de Biodiversiteit vestigt de aandacht op het belang van variëteit in flora en fauna. Kijk op de website voor activiteiten in het land.
Lees meer over biodiversiteit in Genoeg 81. Nabestellen kan in de winkel.

Maandag 23 mei 2011
Dag van het toeval
Psychologie Magazine organiseert een ludieke dag die mensen moet stimuleren om uit hun dagelijkse sleur cq. routine te breken. Kijk op de website voor suggesties en activiteiten.

Maandag 23 mei 2011
Goudzoekers (TV-tip)
De vorsers van Goudzoekers zijn terug en onderzoeken de wereld van geld en economie. Vandaag staat het programma in het teken van kleine bouwprojecten. Ook die verslinden, net als hun grote broers, vaak veel geld. Een stoep verhogen kan kostbaar zijn. Nederland 2, 20.55-21.25 uur.

Maandag 23 mei 2011
Melk en honing (TV-tip)
Entertainmentprogramma over duurzaam leven. Kok Albert Kooy kookt spinazie met Antoinette Hertsenberg en Bekende Nederlanders worden langs de groene lat gelegd. Ook tips voor een zuinig leven. Nederland 2, 19.25-19.55 uur.

Maandag 23 t/m zondag 29 mei 2011
De Uithof draait door (Utrecht)
Feestweek ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Universiteit van Utrecht en het 50-jarig bestaan van de Uithof. In het centrum staat een reuzenrad en in de Botanische Tuinen komt een ouderwetse muziektent waar gratis concerten worden gegeven. Verder lezingen, openluchtfilmvertoningen, rondleidingen workshops. De week wordt afgesloten met de Groot Nederlandse Studenten Kampioenschappen (27 t/m 29 mei) en de Dag van het Aangespannen Paard (28 mei). Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Kijk op de website voor het hele lustrumprogramma, locaties, kosten en tijden.

Dinsdag 24 mei 2011
Food for the Future (Utrecht)
Lezing van Tiny van Boekel van Wageningen Universiteit over de toekomst van een duurzame voedselproductie. Eten we straks bugnuggets van meelwormen of sprinkhanen? Locatie: Feesttent grasveld Systeemtuin, Botanische Tuinen. Budapestlaan 17. Utrecht (De Uithof). Tijd: 12.30-13.30 uur. Kosten: € 6,50 voor toegang tot de Botanische Tuinen.

Zaterdag 7 mei t/m zaterdag 11 juni 2011
Met belgerinkel naar de winkel
Jaarlijkse campagne om voor korte afstanden de fiets te pakken, in plaats van de auto. Boodschappen doen op de fiets levert bij verschillende winkels spaarpunten op, een volle spaarkaart telt als lot waarmee prijzen gewonnen kunnen worden. Kijk op de site voor meer informatie.

Vrijdag 29 april t/m maandag 27 juni 2011
Zandsculpturenfestival (Scheveningen)
Jaarlijks voorjaars- en zomerfestival op het strand van Scheveningen. Talloze (inter)nationale kunstenaars bouwen fraaie (tijdelijke) beelden van zand. Locatie: strand van Scheveningen ter hoogte van het Kurhaus. Toegang gratis.

T/m juni 2011
De naaifabriek (Den haag)
Omvangrijk project van enkele maanden dat tegenwicht moet bieden aan de industrialisatie van de mode. Klederdrachten en de bijbehorende naaitechnieken dreigen te verdwijnen, we zien niet langer hoe arbeidsintensief de productie van kleding is. De naaifabriek/ I ♥ Fashion omvat een cursusprogramma, demonstraties van oude naaitechnieken, stoffenwinkel, lezingen en workshops. Kijk op de website voor het hele programma. Locatie: Villa Escamp, Leyweg 795, 2545 HA Den Haag, (070) 359 57 79.

T/m 2 juli 2011
Wassen, waste, gewassen (Leeuwarden)
Tentoonstelling over ouderwetse wasmiddelen en stijfselproducten in museum De Grutterswinkel, een oud kruidenierswinkeltje in het centrum van Leeuwarden. Entree € 1,50.

T/m 21 augustus 2011
De buurtwinkel (Amsterdam)
Omvangrijke tentoonstelling op meerdere locaties over de bakker, de visboer en de toko op de hoek. Buurtwinkels vertelt de geschiedenis van de kleine middenstand in Amsterdam en belicht de huidige positie van deze ondernemers. Locaties: het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam, winkelpand Van der Pekstraat 2 in Noord, een Turks koffiehuis in de Javastraat 111 in Oost en in het Theo Thijssen Museum en het Van Eesteren Museum. In etalages van (voormalige) buurtwinkels hangen door de hele stad foto’s van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Op de website staan verhalen, foto’s en objecten.

T/m woensdag 7 september 2011
Gouds Montmartre (Gouda)
Iedere woensdag curiosamarkt met spullen uit grootmoeders tijd voor betaalbare prijzen, antiek, boeken, curiosa, verzamelobjecten en meer. Locatie: De Markt, Gouda, Tijd: 9.00-17.00 uur.

T/m 11 september 2011
Hoezo tuttig? (Amsterdam)
Oude handwerktechnieken zijn hip. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam speelt daar op in met een tentoonstelling van gehaakte, gebreide, gewoven en geborduurde handtassen uit heden en verleden. Ook nieuwe technieken zoals stansen en laseren komen aan bod, net als recycling, een trend in tassenland. Moderne ontwerpers maken hun tassen van lintjes, plastic zakken en zelfs snoepzakken. Locatie: Herengracht 573, Amsterdam. Tijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur. Kosten: € 6,50, kinderen onder 13 jaar gratis.

Mei t/m september
Cool Globes (Amsterdam)
In Amsterdam West is de gratis openluchttentoonstelling Cool Globes opgetrokken. Ruim vijftig beschilderde en beschreven wereldbollen van internationale en Nederlandse kunstenaars vormen samen een kunstzinnig pleidooi voor een koelere aarde.

Vanaf 1 maart 2011
Beleef de Lente
De webcamsoap Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaat van start op de eerste dag van de (meteorologische) lente. Leef mee met de broedende vogels.

Elke dinsdag en woensdag 2011
Mama kookt – Open podium (Amsterdam)
Open podium voor nieuw stand-up-comedytalent en professionals die vers materiaal willen uitproberen. Mama kookt een daghap. Locatie: Comedy Café, Max Euweplein 43-45, Amsterdam. Aanvang: diner vanaf 17.30 uur, de optredens beginnen om 21.30 uur. Kosten: € 5,00 voor de daghap. € 3,00 voor de voorstelling. Reserveren gewenst: info@comedycafe.nl of (020) 638 39 71.
Op woensdag is er een vergelijkbare try-out-show. Kosten: € 5,00 voor de show, € 5,00 voor de daghap en € 12,50 voor de ‘spare ribs deal’: toegangskaarten en ribbetjes kluiven.

Elke woensdag 2011
Veko-diner (Amsterdam)
Iedere woensdag bereidt chef-kok Erik Wilschut een vegetarisch en biologisch driegangendiner. Locatie: Zaal 100, De Wittenstraat 100, 1052 BA Amsterdam. Kosten: € 6,50. Aanvang: 18.00 uur (diner), 20.00 uur (boekpresentatie). Reserveren via: veko300@zonnet.nl

Heel 2011
Rommelmarkten
Wie graag een vlooien- of rommelmarkt bezoekt, kan hier terecht voor een landelijk overzicht.

Lente 2011
Natuurwandelingen
De lokale afdelingen van IVN Natuur en Milieueducatie organiseren verschillende natuurwandelingen. Kijk op de website voor meer informatie.
Ook het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, ofwel het Nivon, organiseert meerdere wandelactiviteiten en heeft verschillende routes uitgezet in mooie natuurgebieden. Klik hier voor de agenda.