Weekagenda 22-28 maart 2011

repair_cafePak het kapotte broodrooster en gebroken servies maar vast in: maar liefst drie Repair Café-bijeenkomsten staan er dit weekend op het programma, in Amsterdam, Rotterdam en Heerlen. Verder: het Movies That Matter-festival in Den Haag, Earth Hour en meer.

 

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.

 

Een tip voor de weekagenda? Mail de redactie.


Dinsdag 22 maart 2011

logowereldwaterdag2011_bigWereldwaterdag

Internationale manifestatie van de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor waterschaarste, en andere waterproblematiek. Dit jaar is het thema ‘Urban Challenges voor water, sanitatie en hygiëne (WASH )’.

 

Dinsdag 22 maart 2011

Duurzaamheid als wereldbeeld (Utrecht)

Lezingenserie over de rol van wetenschap(pers) in het aansturen van duurzaamheid. Puur natuur, dat is toch goed? Maar wat is natuur? Daar geven we onze eigen interpretatie aan. Rosemarie Buikema (hoogleraar, Kunst, Cultuur en Diversiteit) belicht hoe met kunst, verhalen en geschiedenis een (duurzaam) toekomstbeeld kan worden geschetst. Bert Theunissen (hoogleraar Geschiedenis van de Natuurwetenschappen) betoogt dat kennis van de wetenschapsgeschiedenis helpt om de rol van technologie in een duurzame samenleving goed in te schatten. Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Tijd: 20.00-21.30 uur. Toegang is gratis, maar vol is vol. De lezingen zijn ook via internet te volgen.

 

Woensdag 23 maart 2011

boomfeestdagNationale Boomfeestdag

Het thema is dit jaar ‘Bomen smaken naar meer’. Bomen langs straten, op pleinen en speelplekken maken een buurt leefbaar en dragen bij aan een schone lucht en het welzijn en de gezondheid van mensen en dieren. Het thema kan ook letterlijk worden opgevat, denk aan hazelnoten, beukennootjes, kersen, appels. In het hele land zijn vieringen en boomplantacties.

 

Woensdag 23 maart 2011

Paradijstuinen (TV-tip)

Serie waarin tuineigenaren het verhaal achter hun tuin vertellen, van historische monumenten tot tuinen van Bekende Nederlanders tot die van excentriekelingen. Nederland 2, 19.25 uur.

 

Woensdag 2316 maart 2011

Tijd (Utrecht)

Sociologe Tanja van der Lippe legt uit waarom we altijd het gevoel hebben dat we in tijdnood zitten? En wat doe je eraan? Locatie: de aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Tijd: 20.00-21.30 uur. Toegang is gratis, maar vol is vol.

Lees ook het dossier Tijd in Genoeg 83.

 

Donderdag 24 t/m woensdag 30 maart 2011

movies_that_matterMovies That Matter (Den Haag)

Jaarlijks filmfestival met louter geëngageerde speelfilms en documentaires. Veel daarvan worden slechts één keer in Nederland getoond. Kijk op de website voor een volledig overzicht van de films, debatten en evenementen. Dit jaar o.a. een retrospectief van de Britse documentairemaakster Kim Longinotto. Locatie:  Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.Verschillende tijden. Kaarten:  € 8,50, strippenkaart vijf films € 32,50.

 

Donderdag 24 maart 2011

Keuringsdienst van waarde (TV-tip)

De Keuringsdienst van Waarde gaat op groen dit seizoen. Vanavond duikt de redactie in de wereld van de vetrecycling. Wat gebeurt er met afgedankt vet van patat en kip? De CO2-uitstoot van de uitzendingen wordt volledig gecompenseerd. Nederland 3, 20.25 uur.

 

Vrijdag 25 maart 2011

Think global, act local (Amsterdam)

Lezingen- en debatcyclus (met films en workshops) van ASEED over de maatschappelijke en milieunoden van deze tijd, met name de intensieve landbouw en het mondiale handelsbeleid. Locatie: Plantagedoklaan 8, Amsterdam. Tijd:  20.00-22.30 uur. Kosten: € 5,00 per avond, € 25,00 voor de hele cyclus. Ook lezingen op 8 en 22 april en 6 en 20 mei. Koffie en thee gratis. Aanmelden graag via info@aseed.net of (020) 668 22 36.

 

Vrijdag 25 maart 2011

De Rekenkamer (TV-tip)

Programma waarin tot op de laatste cent wordt uitgerekend wat iets kost.  De uitzending van vandaag zet op een rijtje wat we betalen voor schoon drinkwater en waarom. Nederland 3, 20.25-21.15 uur.

 

Zaterdag 26 maart 2011

earthhour_img_homeEarth Hour
Grootste klimaatcampagne ter wereld georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds. Burgers en bedrijven worden opgeroepen om zaterdagavond tussen 20.30 en 21.30 uur het licht uit te doen. Om energie te besparen en als symbolisch protest tegen klimaatverandering. Aanmelden kan hier.

 

Zaterdag 26 maart 2011

repair_cafeRepair Café (Heerlen)

Een nieuw reparatiecafé in Heerlen. Deskundigen helpen kapotte spullen repareren. Het Limburgse reparatieteam gaat dit voorjaar ook op tournee door de provincie.

Locatie:  Luciushof, Putgraaf 3, Heerlen. Tijd: 13.00-17.00 uur. Toegang gratis, donaties zijn welkom.

 

Zondag 27 maart 2011

Repair Café (Rotterdam)

De Repair Café-bus doet voor het eerst Rotterdam aan. In de NeighbourHub kunnen bewoners van de deelgemeente Delfshaven elkaar ontmoeten en ontdekken wat voor talenten er achter de deuren van hun buren schuilgaan, in dit geval:  reparatietalenten. Bezoekers kunnen volgens de beproefde formule van het Repair Café hun kapotte broodroosters, platenspelers, truien en meer repareren met hulp van deskundigen. Ook is er een Turkse high tea. In samenwerking met Transition Town Rotterdam.

Locatie: The Hub Rotterdam, Heemraadssingel 219 in Rotterdam. Tijd: 12.00-16.00 uur. Toegang gratis, donaties zijn welkom.

 

Zondag 27 maart 2011

Repair Café (Amsterdam)

In Amsterdam-Zuid is elke laatste zondag van de maand een Repair Café-bijeenkomst. Locatie:  Jan van der Heijdenhuis, Tweede Jan van der Heijdenstraat 75-77, Amsterdam-Zuid. Tijd: 12.00-16.00 uur. Toegang gratis, donaties zijn welkom.

 

Maandag 28 maart 2011

Melk en honing (TV-tip)

Nieuw entertainmentprogramma over duurzaam leven. Kok Albert Kooy kookt met seizoensproducten en Bekende Nederlanders worden langs de groene lat gelegd. Ook tips voor een zuinig leven. Nederland 2,

19.25-19.55 uur.

 

Maandag 28 maart 2011

There Once was an Island (Den Haag)

Documentaire over het zelfvoorzienende eilandje Nukutoa in de Stille Oceaan. Er wonen slechts een paar honderd mensen, er is geen elektriciteit en er zijn geen winkels, voedsel komt uit de zee of uit de moestuin. Door de lage ligging dreigt het eiland overspoeld te worden door de gevolgen van klimaatverandering. De bewoners staan voor de keuze:  blijven of verhuizen ze naar Papua Nieuw Guinea? Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag, tel: (070) 345 90 90. Aanvang:  19.30 uur. Kosten:  € 8,50. Op dinsdag 29 maart is er in Het Nutshuis ook een debat over de stijgende zeespiegel.

 

sneeuwklokMaart 2011

Sneeuwklokjes kijken

De lente is begonnen. In het hele land openen tuinen en parken hun poorten als de eerste sneeuwklokjes bloeien, een teken dat het voorjaar is begonnen. Sneeuwklokjes kijken is een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting. Kijk op de website voor adressen en data. De meeste tuinen zijn gratis te bezoeken.

 

Vanaf 1 maart 2011

Beleef de Lente

De webcamsoap Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaat van start op de eerste dag van de (meteorologische) lente. Leef mee met de broedende vogels.

 

Elke dinsdag en woensdag 2011

Mama kookt – Open podium (Amsterdam)

Open podium voor nieuw stand-up-comedytalent en professionals die vers materiaal willen uitproberen. Mama kookt een daghap. Locatie: Comedy Café, Max Euweplein 43-45, Amsterdam. Aanvang: diner vanaf 17.30 uur, de optredens beginnen om 21.30 uur. Kosten: € 5,00 voor de daghap. € 3,00 voor de voorstelling. Reserveren gewenst: info@comedycafe.nl of (020) 638 39 71.

Op woensdag is er een vergelijkbare try-out-show. Kosten: € 5,00 voor de show, € 5,00 voor de daghap en € 12,50 voor de ‘spare ribs deal’: toegangskaarten en ribbetjes kluiven.

 

T/m 11 september 2011

tweetbird_pink.jpg_MEDIUMHoezo tuttig? (Amsterdam)

Oude handwerktechnieken zijn hip. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam speelt daar op in met een tentoonstelling van gehaakte, gebreide, gewoven en geborduurde handtassen uit heden en verleden. Ook nieuwe technieken zoals stansen en laseren komen aan bod, net als recycling, een trend in tassenland. Moderne ontwerpers maken hun tassen van lintjes, plastic zakken en zelfs snoepzakken. Locatie: Herengracht 573, Amsterdam. Tijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur. Kosten: € 6,50, kinderen onder 13 jaar gratis.

 

Maart 2011

Rommelmarkten

Wie graag een vlooien- of rommelmarkt bezoekt, kan hier terecht voor een landelijk overzicht.

 

T/m 16 april 2011

degrutterswinkelWassen, waste, gewassen (Leeuwarden)

Tentoonstelling over ouderwetse wasmiddelen en stijfselproducten in museum De Grutterswinkel, een oud kruidenierswinkeltje in het centrum van Leeuwarden. Entree € 1,50.

 

Lente 2011

CZ901fiets2Natuurwandelingen

De lokale afdelingen van IVN Natuur en Milieueducatie organiseren verschillende winterse natuurwandelingen. Kijk op de website voor meer informatie.

Ook het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, ofwel het Nivon, organiseert meerdere wandelactiviteiten en heeft verschillende routes uitgezet in mooie natuurgebieden. Klik hiervoor de agenda.