Weekagenda 5-11 april 2011

webkleinadverbruggefilosofienacht2011De Maand van de Filosofie is begonnen. Grote en kleine denkers buigen zich over de vraag wat echt en waarachtig is in het leven. Drukte en stress in ieder geval niet, denkt bijvoorbeeld Joke Hermsen. Verder: koken met de seizoenen, Dumpster Diven, de Eetbare stad en meer.

 

In de Genoeg-weekagenda houden we bij wat er zoal – gratis of voor weinig geld – te doen is. Van bijzondere markten tot inspirerende tentoonstellingen en prikkelende lezingen.

 

Een tip voor de weekagenda? Mail de redactie.

 

Dinsdag 5 april 2011


Café Philos
(Groningen)

Update, 18.30 uur: de lezing van Bas Haring gaat wegens ziekte helaas niet door. Belangstellenden zijn desondanks welkom om te komen discussiëren over het thema.
Het filosofisch café in Groningen staat deze hele maand in het teken van echt en onecht, het thema van de Maand van de Filosofie. Vandaag houdt filosoof Bas Haring een pleidooi voor middelmatigheid en een levensstijl die niet wordt beheerst door een voortdurend streven naar succes en aanzien. Waarom proberen we toch uit alle macht succesvol te zijn? De drang naar succes is een sociaal fenomeen, vindt Haring. Je kunt ervoor kiezen. Locatie: het Schimmelpenninck Huys, Oosterstraat 53, Groningen. Tijd: 20.00-22.15 uur. Kosten: € 4,50, studenten € 3,50.

 

Dinsdag 5 april 2011

Dierenrechten? (Leiden)

Via een videoscherm spreekt hoogleraar Gary Francione over de zin of onzin van dierenrechten (Engelstalig). Locatie: Lipsiusgebouw (zaal 011), Cleveringaplaats 1, Leiden. Tijd:  19.30 uur. Toegang gratis. Aanmelden is niet nodig.

 

April 2011

Maand van de Filosofie

De Maand van de Filosofie is begonnen. Het thema is ‘Het echte leven’. Wat houdt dat in? Bestaat er wel zoiets als een echt, authentiek leven of is dat maar een idee? Naast een aantal grote evenementen, ook kleinere activiteiten door het hele land, vaak gratis of voor weinig geld. Kijk op de website voor het hele programma.

 

gesprekshof_debatWoensdag 6 april  2011

Gesprekshof (Den Haag)

Maandelijks debat dat elke eerste woensdag van de maand live wordt uitgezonden via piptv.nl.De discussie gaat vanavond over de groene plannen van de gemeente Den Haag. Wat houden al die plannen in en zijn ze realistisch? Deelnemers:  Cees Debets (theaterdirecteur), Maurice Ajanaku (trendwatcher) en Peter de Rooden (Foodprint) . Ook Jaap Korteweg  van de De Vegetarische Slager schuift aan. Gesprekshof wil de dialoog stimuleren tussen beleidsmakers, kunst- en cultuuraanbieders, theatermakers, podiumartiesten en ‘de gewone Hagenaar’. Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag, tel: (070) 345 90 90. Aanvang: 20.00 uur. Kosten: € 8,50.

 

Woensdag 6 april 2011

Paradijstuinen (TV-tip)

Tuineigenaren vertellen het verhaal achter hun tuin, van historische monumenten tot tuinen van Bekende Nederlanders tot die van excentriekelingen. Nederland 2, 19.25 uur.

 

Donderdag 7 april 2011

Koken-met-seizoenenKoken met de seizoenen (Stoutenburg, bij Amersfoort)

Vegetarisch-biologisch koken met groenten van het seizoen uit de tuin van Franciscaans Milieuproject Stoutenburg. Er wordt ook samen geoogst. Locatie: Stoutenburgerlaan 5, 3835 PB Stoutenburg. Kosten: € 15,00. Info en aanmelding: bij voorkeur telefonisch (033) 494 55 00. Ook per e-mail: post@stoutenburg.nl of schriftelijk via bovenstaand adres. Op 7 juli, 8 september, 6 oktober, 10 november en 1 december zijn er opnieuw kookworkshops.

 

Donderdag 7 april 2011

Keuringsdienst van waarde over Co2-compensatie (TV-tip)

De Keuringsdienst van Waarde gaat op groen dit seizoen. Het eerste klimaatneutrale televisieprogramma ter wereld duikt in het laatste deel van een tweeluik in de wereld van de Co2-compensatie. Van vliegticket tot wasmiddel tot wijntje: voor alles is een milieuvriendelijke aflaat te koop. Of is het handel in gebakken lucht? Nederland 3, 20.25 uur.

Vrijdag 8 april
Dumpster Diven (Rotterdam)
Veel eten wordt weggegooid. Door ons, thuis, maar ook door de supermarkten, groenteboeren en marktkoopmannen zelf. In Rotterdam vinden ze dat zonde. Daarom gaan ze er Dumpster Diven. Robin van Casa Robino neemt je mee op excursie langs de achterkant van de stad, langs de containers van supermarkten en de markt na sluitingstijd. Met de opbrengst van de strooptocht wordt een maaltijd bereid in de Punkfoodkeuken op Plaza Mozaïque.
Inschrijven voor de excursie kan door een mail te sturen naar info@rotterdamseoogst.nl. Deelname is gratis maar je hebt wel een fiets nodig. Verzamelen om 15.00 uur op het Schouwburgplein naast de keuken. Rond 18.00 uur wordt daar de buit gepresenteerd aan het publiek en wordt er gekookt

 Vrijdag 8 april 2011

Think global, act local (Amsterdam)

Lezingen- en debatcyclus (met films en workshops) van ASEED over de gevolgen voor milieu en maatschappij van met name de intensieve landbouw en het mondiale handelsbeleid. Locatie: Plantagedoklaan 8, Amsterdam. Tijd:  20.00-22.30 uur. Kosten: € 5,00 per avond, € 25,00 voor de hele cyclus. Ook lezingen op 8 en 22 april en 6 en 20 mei. Koffie en thee gratis. Aanmelden graag via info@aseed.net of (020) 668 22 36.

 

Vrijdag 8 april 2001

Pecha Kucha: de eetbare stad (Groningen)

Flitspresentatie van de Natuur en Milieufederatie en Transition Town Groningen over de eetbare stad: een eetbaar plantsoen, smulroutes, raamtuinen en het plukbos komen aan bod. Pecha Kuchais een uit Japan overgewaaide presentatievorm waarbij elke spreker 20 keer 20 seconden heeft om een project te belichten. Locatie:  Duurzaamheidscentrum in de Openbare Bibliotheek, Oude Boteringestraat, Groningen (ingang Poststraat).  Tijd:  19.30 uur. Toegang gratis. Info en aanmelden: k.wijnja@nmfgroningen.nl

 

Vrijdag 8 t/m vrijdag 16 april 2011
Week van het Ambacht
Vakmanschap is meesterschap: promotieweek voor de ambachtelijke sector. Met in het hele land activiteiten rond alle denkbare ambachten, van het kappersvak tot stucadoren tot de meubelmakerij. Kijk op de website voor het volledige programma.

Zaterdag 9 april 2011

fructusFruitbomenverkoop (Doesburg, Gelderland)

Verkoop van overtollige fruitbomen van bijzondere rassen uit de museumtuin ’t Olde Ras. Locatie: ‘t Olde Ras, Parallelweg Den Helder 1 NL, 6982 DV Doesburg. Tijd: 09.00-15.00 uur.

 

Zaterdag 9 april 2011

De Kloof (Den Haag)

Serie lezingen over gapende gaten in de moderne samenleving. Vandaag socioloog Abram de Swaan over de kloof tussen wetenschap en samenleving. Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, 2513 AM Den Haag, tel: (070) 345 90 90. Aanvang:  11.00 uur. Toegang gratis.

Zondag 10 april 2011

de_waardeparadoxDe waardeparadox (Kortenhoef)

Maandelijkse Nescio-lezing waarin hoogleraar Economie Harmen Verbruggen ingaat op de vraag waarom sommige nuttige dingen, bijvoorbeeld water, weinig kosten, terwijl voor bijvoorbeeld goud, zonder direct nut, juist een hoge prijs betaald moet worden. In de klassieke economie heet dit de waardeparadox. Er is veel meer van waarde dat niet direct economisch is. Verbruggen licht toe hoe dat het menselijk gedrag beïnvloedt. Muzikale begeleiding op de vleugel van Malgosia Fiebig. Locatie: Oude kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef. Aanvang:  11.00 uur. Kosten:  € 6,00.

 

Maandag 11 april 201

Healthy Food (Tilburg)

Engelstalige lezing van hoogleraar Psychologie van Economisch Gedrag Henriëtte Prast over duurzame consumptiepatronen en –strategieën. Locatie: Auberge du Bonheur, Bredaseweg 441, Tilburg. Tijd: 12.00-14.00 uur. Toegang gratis.

 

Maandag 11 april 2011

Melk en honing (TV-tip)

Nieuw entertainmentprogramma over duurzaam leven. Kok Albert Kooy kookt met seizoensproducten en Bekende Nederlanders worden langs de groene lat gelegd. Ook tips voor een zuinig leven. Nederland 2, 19.25-19.55 uur.

 

T/m zaterdag 7 mei 2011

farming_the_cityFarming the City (Amsterdam)

Expositie over stadslandbouw, van moestuinen tot groente- en fruitteelt in leegstaande kantoren. Plus praktische informatie waarmee bezoekers zelf aan de slag kunnen. Thema’s die aan bod komen, zijn het lokale voedselsysteem, duurzaam voedseltransport en de potentie van stedelijke landbouw voor de eetcultuur van de stad. Smartphonegebruikers kunnen de gratis Farming the City-fietsroute fietsen. Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600 in Amsterdam (tussen Nemo en het Scheepvaartmuseum, t/o het Kadijksplein en Prins Hendrikkade nummer 194).

 

Woensdag 13 april t/m juni 2011

De naaifabriek (Den haag)

Omvangrijk project van enkele maanden dat tegenwicht moet bieden aan de industrialisatie van de mode. Klederdrachten en de bijbehorende naaitechnieken dreigen te verdwijnen, we zien niet langer hoe arbeidsintensief de productie van kleding is. De naaifabriek/ I ♥ Fashion omvat een cursusprogramma, demonstraties van oude naaitechnieken, stoffenwinkel, lezingen en workshops. Kijk op de website voor het hele programma. Locatie:  Villa Escamp, Leyweg 795, 2545 HA Den Haag, (070) 359 57 79.

 

T/m 21 augustus 2011

buurtwinkelDe buurtwinkel (Amsterdam)

Omvangrijke tentoonstelling op meerdere locaties over de bakker, de visboer en de toko op de hoek. Buurtwinkelsvertelt de geschiedenis van de kleine middenstand in Amsterdam en belicht de huidige positie van deze ondernemers. Locaties:  het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam, winkelpand Van der Pekstraat 2 in Noord, een Turks koffiehuis in de Javastraat 111 in Oost en in het Theo Thijssen Museum en het Van Eesteren Museum.  In etalages van (voormalige) buurtwinkels hangen door de hele stad foto’s van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Op de website www.buurtwinkels.amsterdammuseum.nl staan verhalen, foto’s en objecten.

 

Vanaf 1 maart 2011

Beleef de Lente

De webcamsoap Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaat van start op de eerste dag van de (meteorologische) lente. Leef mee met de broedende vogels.

 

Elke dinsdag en woensdag 2011

Mama kookt – Open podium (Amsterdam)

Open podium voor nieuw stand-up-comedytalent en professionals die vers materiaal willen uitproberen. Mama kookt een daghap. Locatie: Comedy Café, Max Euweplein 43-45, Amsterdam. Aanvang: diner vanaf 17.30 uur, de optredens beginnen om 21.30 uur. Kosten: € 5,00 voor de daghap. € 3,00 voor de voorstelling. Reserveren gewenst: info@comedycafe.nl of (020) 638 39 71.

Op woensdag is er een vergelijkbare try-out-show. Kosten: € 5,00 voor de show, € 5,00 voor de daghap en € 12,50 voor de ‘spare ribs deal’: toegangskaarten en ribbetjes kluiven.

 

Elke woensdag 2011
Veko-diner (Amsterdam)
Iedere woensdag
bereidt chef-kok Erik Wilschut een vegetarisch en biologisch driegangendiner. Locatie: Zaal 100, De Wittenstraat 100, 1052 BA Amsterdam. Kosten: € 6,50. Aanvang: 18.00 uur (diner), 20.00 uur (boekpresentatie). Reserveren via: veko300@zonnet.nl


T/m 11 september 2011

tweetbird_pink.jpg_MEDIUMHoezo tuttig? (Amsterdam)

Oude handwerktechnieken zijn hip. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam speelt daar op in met een tentoonstelling van gehaakte, gebreide, gewoven en geborduurde handtassen uit heden en verleden. Ook nieuwe technieken zoals stansen en laseren komen aan bod, net als recycling, een trend in tassenland. Moderne ontwerpers maken hun tassen van lintjes, plastic zakken en zelfs snoepzakken. Locatie: Herengracht 573, Amsterdam. Tijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur. Kosten: € 6,50, kinderen onder 13 jaar gratis.

 

Maart 2011

Rommelmarkten

Wie graag een vlooien- of rommelmarkt bezoekt, kan hier terecht voor een landelijk overzicht.

 

T/m 16 april 2011

degrutterswinkelWassen, waste, gewassen (Leeuwarden)

Tentoonstelling over ouderwetse wasmiddelen en stijfselproducten in museum De Grutterswinkel, een oud kruidenierswinkeltje in het centrum van Leeuwarden. Entree € 1,50.

 

Lente 2011

CZ901fiets2Natuurwandelingen

De lokale afdelingen van IVN Natuur en Milieueducatie organiseren verschillende winterse natuurwandelingen. Kijk op de website voor meer informatie.

Ook het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, ofwel het Nivon, organiseert meerdere wandelactiviteiten en heeft verschillende routes uitgezet in mooie natuurgebieden. Klik hiervoor de agenda.