NIEUWS – Economie
Occupy klein begonnen in Nederland
In navolging van Occupy Wall Street wordt sinds zaterdag in Amsterdam en Den Haag gedemonstreerd tegen het huidige financiële systeem.
‘Ik ben hier om over twintig jaar tegen mijn kinderen te kunnen zeggen dat ik er bij ben geweest.’
Het aantal actievoerders is nog klein, maar de harde kern hoopt dat het protest aanzwelt tot een breed gedragen burgerprotest.
Het Occupy-protest tegen het bankenbeleid van de overheid en het financiële systeem is afgelopen zaterdag in Nederland kleinschalig begonnen. In Den Haag kwamen zaterdagmiddag ongeveer 700 demonstranten samen op het Malieveld, op het Beursplein in Amsterdam waren dat er om en nabij de 1500. Beide demonstraties verliepen vreedzaam.
Menselijke maat
Wereldwijd werd in navolging van de beweging Occupy Wall Street op 15 oktober gedemonstreerd in grote steden. Onder andere in Sydney in Australië, Tokyo, Madrid, enkele Oost-Europese steden en Rome gingen mensen de straat op om te protesteren tegen misstanden in de financiële sector, de ‘graaicultuur’ bij de banken en het gebrekkige optreden van overheden hiertegen. De accenten lagen overal anders, maar de gemene deler is: kritiek op de wijze waarop geld en consumeren de samenleving beheersen. De ‘menselijke maat’ moet terug, vindt de Occupy-beweging, in de bankensector en in de politiek.
Marx
Op het Beursplein in Amsterdam leken de radicaal linkse jaren zeventig te herleven. Op spandoeken stonden teksten als ‘Breek de macht van het kapitaal’ en ‘Belast de rijken’. Zelfs een plakkaat met een afbeelding van Karl Marx ontbrak niet. Verschillende sprekers analyseerden het huidige financiële stelsel en verklaarden dit niet alleen economisch, maar vooral ook moreel bankroet. ‘s Avonds werd op een filmdoek de documentaire Inside Job getoond, over de verstrengeling van het bankwezen met de Amerikaanse en Europese overheden.
Beroepsdemonstranten
Een aantal actievoerders was ‘beroepsdemonstrant’ met een gemiddelde leeftijd van 55-plus. Toch waren er ook veel jongere mensen op de demonstratie afgekomen. Een student greep de microfoon om te zeggen dat de Occupy-protest wat hem betreft een historische gebeurtenis was. ‘Ik ben hier om over twintig jaar tegen mijn kinderen te kunnen zeggen dat ik er bij ben geweest.’
Arabische lente
Wereldwijd hopen de Occupy-actievoerders dat hun protest de aanzet wordt voor een keerpunt in de geschiedenis. Een handjevol ‘bezetters’ heeft zijn tentje opgeslagen op het Beursplein of het Malieveld met de bedoeling het protestvlammetje levend te houden en hopelijk verder aan te wakkeren.
De demonstranten in New York bivakkeren al sinds de tweede helft van september in de buurt van Wall Street. Ook zij hopen op een grootschalig, breed gedragen burgerverzet dat in omvang en kracht vergelijkbaar is met de Arabische lente.
Volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal, die het Amerikaanse protest voor het NOS Journaal volgt, hangt het succes van de Occupy-beweging af van de lange adem van de actievoerders én van hun vermogen om hun algemene ontevredenheid over het financiële systeem te vertalen naar concrete doelstellingen.
Tekst en foto’s: Miriam Notenboom