We geven drie houten onderbroeken weg! De rubriek ‘Kopen of laten lopen’ in het lentenummer van Genoeg gaat dit keer over duurzaam ondergoed, van hout nota bene. Niet echt van hout natuurlijk, maar gemaakt van de vezels van de eucalyptus. Het proces is gepatenteerd, en wordt verkocht onder de merknaam Tencel. Het bijzondere aan tencel is dat het uitzonderlijk milieuvriendelijk is, veel meer nog dan bijvoorbeeld biologisch katoen of bamboe. Genoeg mag van Saint Basics drie onderbroeken van tencel weggeven. Maar waarom komen we het eigenlijk zo weinig tegen?
Voor de productie van tencel is veel minder water nodig, en veel minder land, dan voor katoen. Het productieproces is een ‘zero waste systeem’; de chemische stoffen die nodig zijn, worden hergebruikt en komen niet in het afvalwater terecht. De eucalyptus zelf komt van een plantage in Zuid-Afrika, het hout heeft een FSC-keurmerk. Tegelijkertijd is tencel een fijne stof om te dragen; het voelt koel aan, is zacht als zijde en net zo sterk als polyester. De stof heeft een ademende structuur die bacteriegroei tegengaat waardoor je nooit nare luchtjes he
Dus ja, een onderbroek van hout, dat zit gewoon lekker. De superlatieven op internet zijn dan ook niet van de lucht als het gaat om tencel. ‘De ecologische stof van de toekomst’, ‘Shoppen zonder schuldgevoel’, ‘Een nieuw tijdperk in vezeltechnologie’. Waarom zien we dan niet meer kleding van tencel?
“Hoe meer mensen voor tencel kiezen, hoe betaalbaarder het wordt”
We vroegen het Peter van Akkeren van Saint Basics, het enige merk onderkleding dat een A scoort op Rank A Brand, de site die merken op duurzaamheid vergelijkt. Peter: “Tencel is er al sinds de jaren negentig. Dat het nog niet zo is doorgedrongen tot de mainstream kledingindustrie, komt omdat die traditioneel gefocust is op katoen. Het is een typisch kip/ei verhaal: omdat er nog zo weinig aanbod is, is er weinig vraag. En omdat er weinig vraag is, is er weinig aanbod.”
Tencel is ook duurder, toch? “Ja, dat klopt. Maar als de volumes toenemen, wordt het vanzelf goedkoper. Wij vinden dat duurzaamheid mainstream moet worden. Ter vergelijking: voor een kilo katoen is 6.000 tot wel 21.000 liter water nodig – afhankelijk van het land waar het vandaan komt. Voor een kilo tencel is 200 liter water nodig. Wij kiezen daarom toch voor tencel. Want zo kun je als producent iets bijdragen aan een betere wereld. En als tien keer zoveel mensen voor tencel kiezen, kost die onderbroek of dat shirt straks ineens ook een stuk minder.”
Dat kleding van tencel vooralsnog ietwat aan de prijs is, geeft nu even niet, want Saint Basics geeft drie onderbroeken naar keuze weg, voor man en vrouw. Zo kun je er een in je bezit krijgen: ga naar de Genoeg-facebookpagina, vertel ons aan wie je er een cadeau zou willen geven en waarom, en wij kiezen uit de inzendingen drie winnaars. Van wie we dan vervolgens graag horen of zij de conclusie uit de rubriek ‘Kopen of laten lopen’ (‘Kopen!’) onderschrijven.