Actiegroep wil meer vegetarisch op restaurantmenu


NIEUWS – Samenleving

Actiegroep wil meer vegetarisch op restaurantmenu

Het is vandaag Wereld Vegetarisme Dag, een themadag om de voordelen van een smakelijk plantaardig dieet wereldwijd op de kaart te zetten. Variatie op de Kaart doet dat heel letterlijk: restaurants, vindt de kersverse actiegroep, moeten meer vegetarische gerechten op het menu zetten. Goed voor mens en milieu.

In Nederland wonen 800 duizend vegetariërs en 4 miljoen deeltijd vegetariërs.

In Nederland wonen 800 duizend vegetariërs en 4 miljoen deeltijd vegetariërs. Dat is een flinke doelgroep die restauranthouders zomaar laten liggen als ze niet meer plantaardige lekkernijen bieden, vinden de vijf jonge idealisten achter Variatie op de Kaart. Ook willen ze niet-vegetariërs verleiden om buitenshuis voor vegetarische optie op de menukaart te kiezen, want dat is goed voor het milieu, voor hun gezondheid en bovendien smakelijk.


Substantieel vegetarisch
Met die uitgangspunten benadert de nog maar pas opgerichte actiegroep momenteel restauranteigenaren en chef-koks en vraagt hen het vegetarische aanbod op hun menu’s ‘substantieel en op een creatieve manier’ uit te breiden. Het eerste restaurant is inmiddels overstag: Lemonia in Utrecht zet in november minstens één extra volwaardig vegetarisch gerecht op de menukaart. Andere restaurants tonen ‘bijzondere interesse’ in het plan, zegt de actiegroep. Er is goede hoop dat het aantal restaurants dat deelneemt zich snel uitbreidt.

Meat Free Monday
Vegetariërs en sympathisanten kunnen ook zelf de druk opvoeren. Variatie op de Kaart roept hen op om in elk geval mee te doen aan een speciale Meat Free Monday op maandag 13 december door op die dag bij een van de – tegen die tijd hopelijk meerdere – restaurants met variatie op de kaart, vegetarisch te gaan eten. Meat Free Monday is een internationale campagne om mensen ertoe te bewegen milieu en dierenleed te besparen door een dag in de week geen vlees op tafel te zetten.

Onder anderen Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, schrijfster Judith Visser en Jeannette van Mullem van kookgids Puur! Uit eten steunen het project Variatie op de Kaart. 

Meer informatie:
www.variatieopdekaart.nl
www.meatfreemondays.co.uk
www.plantaardigmaandag.nl