NIEUWS – Samenleving
Crisis raakt kledinginzameling
Door de crisis kopen Nederlanders minder nieuwe kleren en doen ze langer met hun oude spullen. Uit het oogpunt van duurzaamheid is dat een mooie ontwikkeling, maar het betekent ook dat er minder terecht komt in de kledingbakken voor goede doelen.
Bijna één op de tien kledingstukken verdwijnt in de afvalbak
Volgens Humana, een ontwikkelingsorganisatie die kleding inzamelt voor Afrika, is er in 2012 ongeveer 7 procent minder gedoneerd dan in 2011. Ook waren de spullen van iets mindere kwaliteit dan voorgaande jaren. Directeur Marc Vooges van Humana zegt dat de terugval teniet gedaan kan worden als iederéén textiel en schoenen zou scheiden: “Bijna één op de tien kledingstukken verdwijnt in de afvalbak. Het percentage lijkt laag, maar per huishouden hebben we het over een flink aantal kledingstukken dat geschikt is voor hergebruik.”
Als je je oude kleding naar een speciale inzamelbak brengt, help je daar veel mensen mee, zowel in ontwikkelingslanden als in eigen land. Om te beginnen de medewerkers van sociale werkplaatsen die de inhoud van de bakken sorteren en verwerken. Daarnaast de mensen in ontwikkelingslanden die de kleding voordelig kunnen kopen in tweedehandswinkeltjes. Maar ook de mannen en vrouwen die de winkeltjes runnen en daarmee een baan en een inkomen hebben. En last but not least: Humana verkoopt een deel van de gesorteerde kleding aan tweedehands kledingwinkels en aan textiel- en sorteerbedrijven. Het geld wat dat oplevert komt ten goede aan ontwikkelingsprojecten in Angola, Congo, Malawi, Mozambique en Zambia.
Tekst: Ilse Ariëns