De Kleine Aarde stopt


NIEUWS – Samenleving

De Kleine Aarde stopt

Het doek is definitief gevallen voor het pionierende duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde in Boxtel. Sinds de subsidie van de Nationale Postcode Loterij begin dit jaar wegviel, kampte het centrum met ernstige geldproblemen. Om een faillissement voor te zijn, heeft directeur Martijn Messing nu besloten De Kleine Aarde te sluiten.

Op jaarbasis kampt De Kleine Aarde met een tekort van ongeveer een half miljoen euro.

Een aantal initiatieven van het centrum, zoals de Duurzame Waardekaart en Het Bewaarde Land, gaat zelfstandig verder. Voor het experimentele Ecopark en het bijbehorende bezoekerscentrum wordt een goede bestemming gezocht, die zoveel mogelijk recht doet aan de kennis en het gedachtengoed van De Kleine Aarde. De twaalf medewerkers verliezen per 1 januari hun baan.

Compensatie
Op jaarbasis kampt De Kleine Aarde met een tekort van ongeveer een half miljoen euro. De maandelijkse kosten voor het milieucentrum bedragen ongeveer 30.000 euro. In februari van dit jaar verwachtte Messing nog dat de inkomsten van de Duurzame Waardekaart, gelanceerd door De Kleine Aarde, de weggevallen Postcode Loterij-subsidie ruimschoots zouden compenseren. Deze kaart geeft korting op duurzame producten.

‘De belangstelling voor de kaart is enorm. Als we vijftienduizend kaarthouders hebben, is het verlies van de Postcode Loterij al gedekt. Ik heb goede hoop dat we aan het einde van het jaar het gemis aan inkomsten zelfs driemaal kunnen compenseren’, zei Messing tegen de lokale krant Brabants Centrum.

Inmiddels zijn er 45.000 exemplaren van de kaart in omloop, maar de opbrengsten zijn toch niet voldoende. Afgelopen maand gingen al geruchten dat de data, de bibliotheek en het Ecopark zouden worden opgesplitst en ondergebracht bij verwante organisaties. Die werden door Messing tegengesproken: ‘We zoeken naar subsidiegevers voor het hele centrum. We geven niet op, niet na veertig jaar, zeg. Kom nou!’ zei hij tegen Genoeg.

Club van Rome
De Kleine Aarde werd in 1972 opgericht op initiatief van Sietz Leeflang, naar aanleiding van het milieurapport Grenzen aan de groei van De Club van Rome. Het centrum experimenteerde met biologische landbouw, anders bouwen en wind- en zonne-energie, en groeide uit tot een gezaghebbend kennis- en ervaringscentrum voor duurzaam leven.

‘We zijn eigenlijk heel succesvol geweest’, zei Jan Juffermans kortgeleden nog. Hij was vanaf de oprichting bij De Kleine Aarde betrokken. ‘Onze expertise heeft zich over de hele samenleving verspreid. Veel van onze oud-medewerkers werken nu bij organisaties die duurzaam beleid bedenken en uitvoeren.’

Door de enorme vlucht van duurzaamheid de afgelopen jaren, is de voortrekkersrol van De Kleine Aarde ingehaald, zegt het centrum in een formele verklaring.  ‘Het vergt grote investeringen om op het Ecopark de nieuwste duurzame producten en toepassingen te blijven tonen. Voor De Kleine Aarde is het ondoenlijk om deze investeringen op te brengen.’

Twaalf Ambachten
Sietz Leeflang richtte later met zijn vrouw De Twaalf Ambachten op, dat nu geleid wordt door zijn dochter Lieselot Leeflang. Onderdelen zoals bijvoorbeeld het Ecopark zullen daar niet worden ondergebracht, zegt zij: ‘Absoluut niet, geen sprake van. Wij zijn daar veel te klein voor en hebben al genoeg omhanden. We zijn ook een hele andere organisatie. Maar ook instituten als Milieudefensie zullen geen onderdelen van De Kleine Aarde overnemen. Ik vind het echt verschrikkelijk jammer voor ze.’

TIP: Andere Tijden en meer archiefmateriaal uit de media over De Kleine Aarde op het themakanaal Geschiedenis TV.

Poll
Wat vindt u van het einde van De Kleine Aarde? Laat het ons weten en vul de poll in rechts op deze pagina of mail de redactie.