Huis verduurzamen? Wie gaat dat betalen?

Je huis verduurzamen betekent een lagere energierekening. Maar het vraagt ook om investeringen. Juist mensen in slechtere woningen hebben vaak geen geld voor duurzame maatregelen. Mensen die wel geld hebben, investeren ook niet meteen. Ze wachten op subsidie.

Het Nibud vroeg 1500 woningeigenaren of ze van plan zijn om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Zijn ze bijvoorbeeld van plan te isoleren, HR++ glas te plaatsen of zonnepanelen op het dak te leggen? 43 procent bleek niet van plan om in duurzame maatregelen te investeren. Belangrijkste reden is dat ze niet weten welke financiële regelingen ze vanuit de overheid kunnen verwachten. Ofwel: het is zonde om nu de volle prijs te betalen, als er straks een subsidie komt. Ook denken huiseigenaren dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt.

Dat je met afwachten goedkoper af bent, is volgens het Nibud nog maar de vraag. De verwachting is dat het energielabel komende jaren een steeds grotere rol gaat spelen bij de verkoop van een huis. Een woning met een slechter label zal mogelijk minder opbrengen. Ook heb je elke maand dat je wacht met verduurzamen, een hogere energierekening.

Het laatste geeft aan in wat voor lastige situatie mensen met een lager inkomen zitten. Het Nibud ziet dat financieel zwakkere huishoudens vaker een huis hebben met een slechter energielabel. Dat wil zeggen met label D, E, F of G. Ze betalen daardoor veel aan energie. Maar omdat aan hun huizen waarschijnlijk het meest moet gebeuren, zijn de kosten voor verduurzaming relatief hoog. Het Nibud ziet ook een verschil tussen jongeren en ouderen. Jongeren staan meer open voor duurzame maatregelen, maar hebben er vaak het geld niet voor. Ouderen die het geld wel hebben wachten tot ze zeker weten dat hun investeringen rendabel zijn. Het Nibud ziet een belangrijke taak voor de overheid: Snel duidelijkheid geven over wat er nodig is, over wat de kosten zijn en over subsidies.

De bevindingen van het Nibud staan in een rapport dat deze maand is verschenen: Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?
Obstakels van huiseigenaren in beeld