NIEUWS | Samenleving
Insectenburger
In Belgische supermarkten liggen vanaf 1 oktober insectenburgers, gemaakt van larven van de buffalokever. De ‘Insecta’, een milieuvriendelijk alternatief voor gewone vleesburgers, werd gisteren geïntroduceerd tijdens de Biolicious-beurs in Gent.
Nog beter en spotgoedkoop: de Wereldburger
De productie van vlees vormt een enorme belasting voor het milieu. Veehouderijen stoten schadelijke broeikasgassen uit en verbruiken veel water. Bovendien gaat bij de productie van vlees veel verloren. Voor 1 kilo biefstuk bijvoorbeeld, is 25 kilo veevoer nodig. Insecten vragen aanzienlijk minder en vervuilen aanzienlijk minder.
De bedoeling is dat de insectenburgers over een tijdje ook in Nederlandse supermarkten ligt. Misschien moet je wennen aan het idee, maar in heel wat landen staan insecten al van oudsher op het menu. Ze zijn voedzaam en gezond. In de burgers zijn de insecten trouwens niet als dusdanig te herkennen.
Wij van Genoeg zweren overigens bij de Wereldburger, die nóg verantwoorder is, geheel diervrij en spotgoedkoop. Je maakt hem van oud brood, wat groenten, pindakaas en eieren. Het recept vind je hier.
Tekst: Ilse Ariëns