Jonge vrouwen shoppen veel online (ook als ze geen geld hebben)

Twintig procent van de Nederlandse vrouwen geven meer geld uit aan online shoppen dan ze eigenlijk zouden willen. Dit blijkt uit onderzoek van acties.nl. Vooral jonge vrouwen zijn gevoelig voor aanbiedingen op internet.

Kopen in een echte winkel kost tijd en moeite. Je moet de fiets, de auto of de bus pakken om naar de stad of de winkelboulevard te gaan. Niet zelden loop je winkel in winkel uit voordat je eindelijk vindt wat je zoekt. Daarbij vergeleken gaat online shoppen snel en makkelijk. Je kunt vanaf de bank producten vergelijken en bestellen. Met je smartphone kun je zelfs onderweg, op een verloren moment, een aankoop doen. En alles wordt thuisbezorgd.

Dat groeiende gemak heeft ook een keerzijde. Uit het onderzoek van acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat maar liefst 1 op de 5 Nederlandse vrouwen meer geld uitgeeft aan online shoppen dan ze zou willen. Verontrustender is dat er ook behoorlijk wat mensen zijn die iets online bestellen terwijl ze het niet kunnen betalen. Dat overkomt vooral vrouwelijke twintigers en dertigers. Van die groep doet 38 procent weleens een aankoop zonder daar het geld voor te hebben. Koop je meer dan je eigenlijk kunt betalen, dan kom je rood te staan. Er zijn ook mensen die op krediet kopen; je koopt dan op afbetaling. In beide gevallen betaal je rente over je schuld.

Vaak gaat het om spullen die niet echt nodig waren

Meer geld uitgeven dan de bedoeling was en soms zelfs schulden maken; dat alleen al is reden tot zorg. Wat het nog erger maakt, is dat het vaak gaat om spullen die niet echt nodig waren. Jonge vrouwen tot dertig jaar steken er met kop en schouders bovenuit: 83 procent maakt zich schuldig aan nutteloze aankopen. Maar ook van de andere ondervraagden is zo’n 50 procent geneigd tot onzinnige online aankopen. Het meest voorzichtig zijn de 60-plussers.

‘Ik begrijp het wel; online lijkt het tegenwoordig bijna iedere dag sale te zijn’, zegt Vince Franke van acties.nl. ‘Bij sommige kortingen moet zelfs ik mezelf echt tegenhouden om niet alles te kopen wat los en vast zit.’ Dat juist hij het zegt, is opmerkelijk, want zijn website verzamelt kortingscodes en aanbiedingen van webshops. Acties dus, die mensen verleiden tot het kopen van producten die ze niet echt nodig hebben.