Klimaatverwarring – feit en fictie in de klimaatdiscussie

Het is misschien wel de meest verhitte discussie van het moment: de klimaatdiscussie. De een waarschuwt voor miljarden euro’s die nodeloos over de balk worden gesmeten, de ander voorziet een naderende apocalyps. Afgelopen zondagavond 21 april onderzocht het televisieprogramma Medialogica hoe feiten het verliezen van emotie.

Nu steeds meer duidelijk wordt wat het Klimaatakkoord van Parijs gaat betekenen voor mensen, lopen de gemoederen hoog op. We doen veel te weinig en het gaat te langzaam, zegt het ene kamp. Klimaatverandering is onzin en maatregelen die de burgers op kosten jagen, zijn niet nodig, klinkt het van de andere kant. Iedereen strooit met cijfers en statistieken. En niemand lijkt meer te luisteren naar de ander. Het gevolg: een klimaat van verwarring.

In de hele discussie media spelen een belangrijke rol. Ze dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid en bepalen in belangrijke mate ons beeld van die werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn media een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft dit op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers? Medialogica, een programma van omroep Human, gaat op zoek naar de kracht van beeld en de werking van publieke opinie.

In de uitzending over klimaatverwarring komt onder andere Heleen de Coninck aan het woord, klimaatwetenschapper en hoofdauteur van het klimaatrapport van de VN. En vastgoedmagnaat Niek Sandmann die geldschieter is van Climate Intelligence, een klimaatsceptische denktank. Ook spreken Gert Jaap Broekman (hoofdredacteur nu.nl), Marcel Crok (wetenschapsjournalist en klimaatscepticus) en Bart Verheggen (klimaatwetenschapper).

  • Medialogica, Klimaat van verwarring.
  • Zondag 21 april, 21:15 uur op NPO 2

De uitzending is hier terug te kijken. Meer info op de website van omroep Human.