Moderne aflaat: donatie ter compensatie


NIEUWS – Samenleving

Moderne aflaat: donatie ter compensatie

Een sedumdak is niet alleen mooi om te zien, het is ook goed voor de vermindering van CO2-uitstoot. Daarom verstrekken sommige gemeenten subsidie voor de aanleg ervan. Ik draag ook graag mijn steentje bij aan de verbetering van het milieu, dus ik onderzocht de  mogelijkheden voor ons huis.

Met ons stukje sedum van 50 cm bij 3 meter compenseren we jaarlijks nog minder dan 1 kilometer autorijden.

Jammer genoeg bleek ons dak te oud om na een regenbui het gewicht van 60 tot 80 kilo per m2 te kunnen dragen. Gelukkig kon ik wel aan de zijkant van ons serredak, op een brede stevige rand, losse bakken met sedum plaatsen. Binnen een paar weken stonden de planten prachtig wit, geel en zelfs paars te bloeien. Tevreden over het resultaat wilde ik precies weten hoeveel kilo CO2-reductie dit jaarlijks zou opleveren.

Absurd weinig
Een vriend van ons, werkzaam bij het Haagse Milieucentrum, verschafte mij de cijfers. De klap kwam hard aan: 50 vierkante meter sedumdak blijkt goed voor de compensatie van slechts 32 kilometer autorijden per jaar. Met ons stukje sedum van 50 cm bij 3 meter compenseren we jaarlijks nog minder dan 1 kilometer autorijden. Absurd weinig. Ik moest wel om mezelf lachen, had ik daar nu al die moeite voor gedaan? Met onze auto, een zuinige hybride, rijden mijn man en ik heel veel kilometers. Met sedum zal ik die nooit kunnen compenseren, al zou ik ons dak en dat van alle buren er helemaal vol mee leggen.

Donatie ter compensatie
Ik moest iets anders bedenken. Tot mijn verrassing vond ik na een poosje zoeken een website waarop je precies kunt uitrekenen hoe groot je persoonlijke CO2-uitstoot is, thuis en als je reist per auto, met het openbaar vervoer of het vliegtuig. Het leuke is dat je daarna met een donatie je CO2-uitstoot geheel kunt compenseren. En dat is best te doen, want in mijn geval was het minder dan 100 euro per jaar. Het geld gaat naar projecten in ontwikkelingslanden. Vrouwen die nu gewend zijn op open houtvuren te koken, krijgen eenvoudige stenen oventjes, zodat ze niet dagelijks hout hoeven te verzamelen, maar nog slechts twee keer per week. Voor dergelijke ovens is veel minder hout nodig en bij de verbranding komt minder rook vrij. Het geld gaat ook naar installaties voor de vergisting van methaan uit mest en afval. Dat zijn eenvoudige constructies die de boeren gas leveren voor verwarming en elektra, zodat hun huizen verwarmd en verlicht kunnen worden. Zie voor meer informatie het Hivos Klimaatfonds

Klimaatneutraal
sedum_cearuleumJe kunt het natuurlijk zien als een moderne aflaat, maar daar zit ik niet zo mee. Ik voel me stukken beter, omdat ik net als bedrijven en steden kan zeggen dat ik mijn CO2-uitstoot grotendeels compenseer en dat ik dus aardig klimaatneutraal leef. Mijn partner heeft mijn voorbeeld gevolgd en ik maak er – zoveel ik kan – reclame voor. Het ontslaat me er overigens niet van om in mijn persoonlijke leven te blijven zoeken naar oplossingen om het milieu te sparen. En de sedumbakken? Die blijven staan, daar kan ik nog jaren van genieten.

Meer info over subsidiemogelijkheden groene daken.

CO2 uitstootrechten kopen
Op de zogeheten CO2-markt van de stichting Natuur en Milieu kunt u CO2-uitstootrechten van de Europese industrie wegkopen en deze laten vernietigen. Elk verkocht recht voorkomt dat er een ton CO2 de lucht in gaat. Voor meer informatie zie: www.co2markt.eu.