StoereVrouwen vragen aandacht voor duurzaam eten


NIEUWS

StoereVrouwen willen duurzaam eten

De StoereVrouwen bestaan vijf jaar en dat vieren ze met een StoereMaand. Iedereen kan meedoen met de ludieke acties die zo kenmerkend zijn voor dit ‘vrouwenleger’. Doel: je ecologische voetafdruk verkleinen door bewuster te eten. Als stok achter de deur, moet je wel een schoen inleveren.

De StoereVrouwen staan bekend om hun legeruniformen en roze baretten, waarmee ze door winkelsteden marcheren.

Zo waren de StoereVrouwen betrokken bij de zeer succesvolle actie van de zogenoemde Groene Sint, bedoeld om meer fairtrade chocoladeletters in de winkels te krijgen.


Winkelmars
Vijf jaar na de oprichting, staan de StoereVrouwen landelijk bekend om hun legeruniformen en roze baretten, waarmee ze door winkelsteden marcheren. Ze voeren zo onder meer actie voor meer duurzame producten en tegen energieverspilling doordat winkels in de winter hun

deuren wagenwijd open hebben staan. Er zijn inmiddels 23 ‘regimenten’ – groepen. Elke keuze die je als consument maakt, heeft invloed op de aarde. De StoereVrouwen willen daarom stimuleren om bewuste keuzes te maken. Bijvoorbeeld voor biologisch vlees, liever nog: helemaal vegetarisch, of voor fairtrade producten.StoereVrouwen, ingedeeld per regio – en meer dan duizend leden.

‘Ieder jaar kiezen we een thema voor onze acties’, vertelt StoereVrouw Joyce van Heijningen. ‘Vorig jaar was dat het klimaat, dit jaar is het voedsel en volgend jaar richten we ons op kleding en cosmetica.’ Een grootste succes benoemen, vindt ze lastig. De toenemende naamsbekendheid van de StoereVrouwen bij het (winkel)publiek is het belangrijkst.

Ludiek
De StoereMaand valt samen met het eerste lustrum en is een typische StoereVrouwen-actie: ludiek en laagdrempelig. ‘StoereVrouwen genieten van het leven en houden van lekker eten, maar willen daarbij wel rekening houden met de impact die hun consumptiegedrag heeft op de wereld’, zegt Van Heijningen.

Iedereen die deze grondgedachte onderschrijft, kan een duurzaam etentje organiseren met vrienden en/of vriendinnen, dat als aftrap dient voor de StoereMaand. Vanavond (19 augustus) vindt het eerste etentje plaats bij de duurzame kledingwinkel Charlie + Mary in Amsterdam.

Alle aanwezigen tekenen hun eigen StoerContract. Daarmee verbinden zij zich aan persoonlijke doelstellingen als ‘ik koop groente en fruit uit het seizoen’ of ‘ik koop geen voedsel in een onnodige verpakking’. Deelnemers houden elkaar aan het contract en worden gestimuleerd via Twitter (#StoereMaand) en de community op Facebook.

Grote poten, kleine voet
Een ander onderdeel van het contract is dat de deelnemers een schoen (links of rechts, dat maakt niet uit) als borg afgeven bij StoereVrouwen of bij degene die het etentje heeft georganiseerd. Op 29 augustus aanstaande worden alle verzamelde schoenen in een glazen zuil gestopt bij de olifanten in Dierenpark Amersfoort. ‘Zij leven ondanks hun grote poten op kleine ecologische voet, in tegenstelling tot de meeste mensen’, zegt Van Heijningen.

Wie zich in september aan het StoerContract heeft gehouden, krijgt aan het eind van de maand haar schoen terug. Wie dat niet heeft gedaan, kan de borgsom afkopen met een donatie aan het Dierenpark Amersfoort Wildlife Fund.

Het schoenenthema wordt nog verder doorgetrokken: degene die in de StoereMaand het beste idee bedenkt voor een duurzamer eetpatroon, wint voor 1000 euro aan duurzame schoenen. Helemaal à la StoereVrouwen.

stoere_vrouwen

© foto: Marieke Vinck