Tips om het vakantiegevoel te behouden


NIEUWS

Zo behoud je het vakantiegevoel 

De vakantieperiode is definitief voorbij. Tref je stapels werk aan op je bureau als je weer aan de slag gaat? Maar liefst 40 procent van de Nederlanders is na één dag werken het vakantiegevoel alweer kwijt, blijkt uit onderzoek van DYMO. Hoe kun je de rust langer vasthouden?

Plan meteen een nieuwe vakantie: vakantievoorpret is bijna net zo rustgevend als de vakantie zelf.

Tip 1: Plan meteen een nieuwe vakantie of rustperiode in
Volgens arbeids– en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen is vakantievoorpret bijna net zo prettig als de vakantie zelf.

Tip 2: Maak een fotoboek
Bij het doorbladeren komt het vakantiegevoel weer een beetje terug. Zoek dus niet al te lang na afloop van de vakantie je foto’s uit en maak er een plakboek van. Hoe meer tijd je hiervoor uittrekt, hoe langer het vakantiegevoel blijft hangen. Bovendien is een mooi boek de moeite waard om aan anderen te laten zien.

Tip 3: Laat je afwezigheidsbericht nog even aanstaan

Noem in het afwezigheidsbericht van je mailprogramma gerust een latere datum dan die waarop je werkelijk van vakantie terugkeert, adviseert De Bloom. Geef die datum ook door aan je buren en kennissen. Dat geeft je een paar extra dagen om rustig op gang te komen.

Tip 4: Kleine vakantiemomenten

Maak een lunchwandeling, fiets een andere dan je vaste route, maak een omweg en doe boodschappen in een winkel die je nog niet kent. Kook iets bijzonders. Er zijn talloze manieren om in het dagelijks leven vakantiemomentjes te creëren, waar je goed de tijd voor neemt.

Tip 5: Laat je zaken geordend goed achter

Van de deelnemers in het onderzoek archiveerde slechts 23 procent zijn of haar zaken voor de vakantie. Logisch dat het in die wanorde niet lekker thuiskomen is. Een tip dus voor je volgende vakantie: ruim het huis goed op en orden je mailbox.