NIEUWS – Samenleving
Vegetarische restaurantweek
Ruim 200 mensen vestigden gisteren op de Neude in Utrecht een record met de ‘langste vegetarische tafel’. De Vegetariërsbond gaf hiermee de aftrap voor de eerste Vegetarische Restaurantweek ter wereld, die van 3 t/m 9 oktober wordt georganiseerd. Meer dan honderd restaurants bieden die week een goed vegetarisch menu en gratis vegetarische voorgerechten. ‘Het is tijd voor een culinaire omslag’.
Door de toenemende aandacht voor milieu en gezondheid, maar ook de groeiende kritiek op de vleesindustrie, zit vegetarisch eten in de lift.
Van Groningen tot Maastricht en in eetcafé tot hotel staan er dit najaar (meer) vegetarische gerechten op de menukaarten. Wie een vegetarisch hoofdgerecht bestelt, krijgt twee gratis voorgerechten, een voor zichzelf en een voor een tafelgenoot. Volgens directeur Floris de Graad van de Vegetariërsbond komt de primeur van de Vegetarische Restaurantweek precies op het juiste moment. Door de toenemende aandacht voor milieu en gezondheid, maar ook de groeiende kritiek op de vleesindustrie, zit vegetarisch eten in de lift. ‘Bijna vier miljoen Nederlanders eten een of meerdere dagen per week vegetarisch en deze groep wordt steeds groter. Toch laten het aanbod en de variatie in veel restaurants nog te wensen over. Daar moet verandering in komen’, aldus De Graad.
Applaus
Gisteravond werd op de Neude in Utrecht al een voorschot genomen op de Vegetarische Restaurantweek. Daar bood een lange tafel plaats aan ruim tweehonderd vegetariërs en zogenoemde flexitariërs, mensen die regelmatig vleesloos eten.
De belangstelling was groot. Rond zes uur stroomde het plein vol en om halfzeven was het afgeladen. Naast deelnemers die zich vooraf hadden ingeschreven voor de gratis vegetarische maaltijd, kwamen ook veel gelukszoekers op de actie af in de hoop op een plekje aan tafel. De meesten van hen werden beloond voor hun daadkracht met een voorgerecht en een kom maaltijdsoep.
Wat zit er in de courgettesoep? wilde een aanwezige weten. Een beetje gember, was het antwoord van een serveerster. Dat viel in de smaak: ‘Wat een goed idee! Hartstikke lekker.’ Na de tweede gang begon aan tafel een applaus dat zich al snel verspreidde over de hele Neude.
Omslag
De Vegetariërsbond vindt dat het tijd is voor ‘een grote culinaire omslag’. Maar voor koks is dat vaak nog niet makkelijk. Volgens chef-kok Jonnie Boer van De Librije is het voor veel van hen (nog) geen vaste routine om vegetarisch te koken. Ze ervaren het daarom vaak nog als lastig wanneer klanten een vegetarisch gerecht bestellen. Om hen te helpen een goed menu te serveren tijdens de Vegetarische Restaurantweek én daarna, organiseren de Vegetariërsbond en Variatie op de Kaart daarom in september speciale workshops bij De Librije.
Variatie op de Kaart voerde afgelopen jaar al met succes actie om meer vegetarische gerechten op de menukaarten te krijgen. ‘Elf restaurants deden mee en de reacties van zowel de koks als de bezoekers waren zeer enthousiast’, zegt Joris Heijnen, een van de oprichters. ‘We willen laten zien dat koken zonder vlees of vis niet moeilijk is. En vooral dat het heel lekkere resultaten kan opleveren.’
Variatiegerecht van het jaar
Volgens Jonnie Boer is de omslag voor restaurantkoks ook gemakkelijk te maken: bedenk een stuk of drie creatieve gerechten die standaard ‘op voorraad’ zijn en waarvan de ingrediënten ook bruikbaar zijn voor andere gerechten, is zijn advies. Uit alle resultaten van de workshops wordt het ‘variatiegerecht van het jaar’ gekozen. De bedenker van dit meest vernieuwende en smakelijke vegetarische gerecht wint een week stage lopen bij De Librije.
Foto: NVB/Jessica de Lepper