Vraag écht groene stroom


Stroom om 10.59.11

NIEUWS

“Groene Stroomchecker deugt niet”

Veel groene stroom is niet groen, meldde de NOS half januari. Met de Groene Stroomchecker van de HIER klimaatcampagne zou je kunnen checken welke groene stroom wél deugt. Maar volgens WISE, de Nederlandse organisatie tegen kernenergie, deugt de checker niet.

Groene top-3: Windunie, Greenchoice en NHEC

Slechts eenderde van wat in Nederland voor groene stroom doorgaat, wordt ook werkelijk binnen Nederland op een duurzame wijze opgewekt. De rest van de groene stroom is grijze stroom die wordt groengewassen met certificaten uit het buitenland, meestal Noorwegen. Een deel van de groene stroom is dus alleen groen op papier.

De sjoemelstroom kwam in het nieuws via de HIER Klimaatcampagne.  HIER lanceerde op 15 februari een applicatie waarmee consumenten kunnen checken of de groene stroom van hun energieleverancier werkelijk groen is. Volgens WISE kijkt de checker alleen naar een bepaald stroomproduct en laat gemakshalve achterwege om te onderzoeken of de hele energiemaatschappij werkelijk groen is.

Als voorbeeld noemt WISE de groene stroom van Essent. In de  Groene Stroomchecker scoort deze goed. Maar wie verder kijkt, ziet dat Essent haar geld vooral steekt in kolen, gas en kernenergie, zegt WISE. Maar liefst 84% van de investeringen in nieuw vermogen gaan naar grijze energie.

WISE heeft sinds 2006 een eigen vergelijkingssite: groenestroomjagraag.nl. In de groene top-3 van WISE staan de Windunie, Greenchoice en NHEC.

Snap je net zo weinig als wij van het gesjoemel met groene stroom? In dit filmpje van Kassa Groen legt de directeur van de Consumentenbond uit hoe grijze stroom met papieren trucs wordt omgetoverd in groene stroom.

Tekst: Ilse Ariëns