NIEUWS
Tasje? Nee, dank u!
De Europese Unie heeft de oorlog verklaard aan het wegwerptasje. Zo’n acht miljard zakjes vervuilen jaarlijks straten, bermen, rivieren en oceanen. Tips voor een tasjesdieet.
De Nederlander gebruikt 71 tasjes per jaar, de Deen maar 4
Slovenen gebruiken gemiddeld 466 tasjes per persoon per jaar, Nederlanders 71 en Denen slechts 4. Denemarken was het eerste land dat een milieutaks invoerde tegen de tasjes. Dat gebeurde in 1994. In Nederland is zo’n heffing er inmiddels ook, maar die is zo laag dat hij winkeliers er niet van weerhoudt gratis tasjes uit te delen.
Zolang vrijwel elke kassière nog gedachtenloos vraagt of je een tasje wilt, zal de ommekeer uit jezelf moeten komen. Hier wat tips die je helpen van een tasjesverslaving af te komen:
- – De eerste tip is een open deur: neem als je gaat winkelen altijd een boodschappentas mee. Stop er wat plastic tassen in voor spullen die je extra wilt beschermen of schoon wilt houden.
- – Groenten en fruit uit de supermarkt of van de markt moet je voor het afwegen zelf in plastic zakjes doen. Je kunt de oude zakjes bewaren en ze bij een volgend winkelbezoek hergebruiken. Er zijn ook speciale netjes voor groenten en fruit te koop, bijvoorbeeld de Take5nets van again and a-gain of de Re-Sack.
- – Blokker heeft in de opruimingsbakken regelmatig opvouwbare nylon tasjes liggen. Ze zijn dun maar sterk en gaan vele maanden, soms zelfs jaren mee. Het grote voordeel is dat je ze piepklein opvouwt in een bijgeleverd hoesje. Zo passen ze in elke handtas of jaszak. Andere winkels hebben ook vouwtasjes, maar zo voordelig als die van Blokker (1 euro) hebben we ze nog nergens gevonden.
- – Kom je toch per ongeluk met een wegwerptasje thuis, gooi het niet weg maar gebruik het nuttig. De kleine tasjes van de groenten- en fruitafdeling zijn ideaal als pedaalemmerzak. En van de grotere, gekleurde tassen kun je héél mooie spullen maken. Kijk maar eens naar de sieraden van Anne-Katrien Ausems.
Tekst: Ilse Ariëns