NIEUWS – Samenleven
Zelf duurzame energie opwekken
Samen met de buren groene energie opwekken: het kan. Steeds meer particulieren slaan de handen in een en schaffen samen zonnepanelen aan, of een windmolen.
Het succesvolle project Zonnehoven toont aan hoe je samen sterk kunt staan.
We noemen drie voorbeelden:
Zonnehoven
Negen bewoners van de wijk De Hoven (ook wel De Worp) in Deventer wilden graag zonnepanelen op hun dak, maar die zijn duur. Ze besloten te gaan samenwerken om de panelen tegen korting te kunnen aanschaffen. Meer buurtbewoners toonden belangstelling, de groep groeide uit tot een breed gedragen wijkproject. Precies wat de initiatiefnemers beoogd hadden. In totaal zijn er bijna 800 zonnepanelen gekocht, inderdaad met een fikse korting én met subsidie van de provincie Overijssel. De panelen voorzien 77 huishoudens van duurzame stroom. Het succesvolle project, dat aantoont hoe je samen sterk kunt staan, vindt nu al navolging in diverse andere plaatsen in Overijssel en daarbuiten. Zie ook deze inspirerende film over Zonnehoven.
Energie van boer en buur
Een ander buurtproject is Energie van Boer en Buur, waarbij een groep buren kan profiteren van zonnepanelen die worden gelegd op het dak van een boerderij. De boer en buren zijn samen eigenaar van de panelen: elk leggen ze 3000 euro in. Voor dat bedrag hebben ze 25 jaar lang groene stroom. Het project wordt gecoördineerd door vereniging De Zonvogel en GreenChoice, ook bekend van het eigen zonnepanelensuccesverhaal ZonVast, brengt het rendement in mindering op de jaarlijkse energieafrekening.
Windcentrale
Hoewel de zon heel interessant is als energieleverancier, is de wind ook een grote speler. Bijvoorbeeld via de Windcentrale. Deze stichting splitst een windmolen in duizenden stukjes, die ze ‘winddelen’ noemt. Ieder winddeel (dat enkele honderden euro’s zal kosten) produceert ongeveer 500 kWh per jaar. Je kunt winddelen kopen tot een maximum van je eigen verbruik; gemiddeld 3500 kWh per huishouden. Het project loopt nog niet en heeft deelnemers nodig om door te kunnen gaan.
Voor windenergie kun je overigens ook terecht bij Eneco. Deze energieleverancier heeft sinds kort HollandseWind: een regulier energieleveringscontract, met als verschil dat er gegarandeerd wordt dat alleen windmolens worden gebruikt voor de opwekking van energie.
Tekst: Petra Kruijt