Het eten krijgt op de beoordelingssite Iens een dikke 8. Daarmee bewijst restaurant Instock dat er heerlijk te koken valt met voedsel dat de supermarkt heeft afgekeurd.
Instock is een restaurant tegen de voedselverspilling. Het begon een jaar geleden als tijdelijk pop-up restaurant in de Westergasfabriek in Amsterdam, maar opende vorige week permanent de deuren aan de Czaar Peterstraat. Instock is opgezet door werknemers van Albert Heijn, die niet aan konden zien dat er dagelijks grote hoeveelheden goed voedsel worden weggegooid. De supermarkt steunt het initiatief door nog steeds hun salaris te betalen, maar verder moet het restaurant zichzelf draaiend houden.
Zwarte bananen, overgebleven chocoladeletters of tomaten uit een gedeukt blik. Het is voedsel waar niks mee mis is, maar dat klanten niet willen kopen. Instock haalt afgekeurde producten op bij onder andere Albert Heijn, bij Tony Chocolonely en bij de plaatselijke visboer. Die laatste geeft bijvoorbeeld ‘afsnijsels’, stukjes van prima verse vis die er niet mooi genoeg uitzien voor de verkoop. Niks is over de datum, benadrukken de uitbaters, en alles voldoet aan de regels van de Warenwet.
Tip voor restjes groenten: de soepdoos
Wat een restaurant kan, kun je zelf ook. Natuurlijk zorg je er eerst voor dat er niets bederft. Daarbij helpen deze zeven tips om nooit meer eten weg te gooien. Blijven er toch kliekjes over, dan kun je op Kliekipedia zien wat je daarmee kunt doen. Voor groenten heeft Genoeg-redacteur Annemiek van Deursen een goede tip: maak een soepdoos. Stukje paprika over, een halve ui of stronkjes van de broccoli? Zet een plastic doos in de vriezer waar je alles in verzamelt. Is de doos vol, dan maak je gratis een heerlijke groentesoep.