De making of het zomernummer – op blote voeten

Voor het zomernummer van Genoeg ging onze fotograaf Roos van der Sanden op pad. Ze bezocht mensen die haar vertelden wat ze zich in de Corona tijd voor nieuwe gewoonten hadden eigen gemaakt. Het zomernummer komt 12 juni uit. Hier alvast een sneak preview van deze fotoshoot.

Roos vertelt: ‘In de vroege ochtend onmoette ik Marijke, die met haar buurvrouw Danique sinds de lockdown op blote voeten wandelt. Elke doordeweekse dag ’s ochtends om 7u lopen ze nu een uur samen. De hele wandeling gaat in stilte. Ze lopen meditatief, vertellen ze mij na de wandeling bij een kopje koffie. Het meditatieve is vooral om rust in het hoofd te krijgen, echt wakker te worden, en te voelen wat er gevoeld mag worden. Ik ga die morgen met ze meelopen en na een korte uitleg van Marijke (‘verwachtings-management’ noemt ze dat gekscherend) ontmoeten we Danique buiten voor de deur. We zeggen niets maar begroeten elkaar met een ‘Namaste’ beweging en gaan direct op pad. In stilte. Onze schoenen hebben we nog aan.

We lopen het veld door en ik hang mijn fototas zo dat het een beetje fijn loopt, de camera om mijn nek. We klimmen de dijk op (bij Lent, langs de Waal) en dan gaan de schoenen uit. De wandelmaatjes dragen ze beiden in de hand, ik prop de mijne in mijn fototas. We lopen de dijk af door het natte gras. Man! Wat is dat koud! Het had die nacht licht gevroren, had ik op het weerbericht gehoord, en dat voelde ik! Maar de dames liepen onbevreesd door, dus ik ook. Ik merkte meteen dat er van meditatief wandelen bij mij weinig sprake was; ik moest per slot van rekening ook zorgen voor een paar mooie foto’s. Hier een kleine impressie van de foto’s:

En ook eentje met de fotograaf…

Na ongeveer 20 minuten kwamen we op een stuk waar we de schoenen weer aan deden. Ik was inmiddels gewend, en mijn voeten waren ondertussen opgewarmd, alleen dat eerste natte gras was zo koud geweest. Maar toch wel fijn om de schoenen weer aan te doen. Ik besloot dat ik dé plaat wel geschoten had, en borg mijn camera op om de rest van de wandeling ook meditatief mee te maken. Meditatief, met uitzondering van de selfies die we bij het onlangs onthulde beeld van Het Romeinse masker (een beeld van Andreas Hetfeld) hebben gemaakt.

Mijn conclusie: wat een heerlijke ervaring! Ik ga eens kijken of ik dat in mijn woonplaats ook kan doen, en of er een buurvrouw mee wil. Mijn voeten wennen er vast snel aan!’