Genoeg herfst 2017 – De toekomst is nu

Dit jaar bestaat Genoeg 25 jaar, samen met haar voorganger de Vrekkenkrant. Reden om een bijzondere editie te maken. We besloten niet terug te blikken of vooruit te kijken, maar stil te staan bij het nu. Want zonder nu geen toekomst. We gingen op zoek naar denkers en doeners die op dit moment werken aan een toekomst met genoeg voor iedereen. 

Zo ontstond niet alleen een bijzondere Genoeg, maar ook een plan voor een bijzondere Genoeg-dag. Met een aantal sprekers die een goed beeld kunnen schetsen van die toekomst. Zelf brengen ze hun idealen al in praktijk.

Om die Genoeg-dag te kunnen realiseren, bedachten we een CrowdFUNding-actie, en het lukte: 321 donateurs brachten samen ruim 12.000 euro bij elkaar, genoeg om drie spraakmakende sprekers uit te nodigen en de prachtige locatie bij de Westergasfabriek te huren waar we op 17 september honderden mensen een geweldige Genoeg-dag hebben bezorgd.

Voor dit jubileumnummer spraken we ook met Frits Spangenberg, oprichter van onderzoeksbureau Motivaction (zie het artikel vanaf pagina 28). We vroegen hem naar een verklaring voor de groeiende groep Nederlanders − eenderde − die aangeeft vrijwillig meer te willen doen met minder. Zijn antwoord was voor mij een eyeopener: vooral jonge mensen leven meer en meer sober, maar wel selectief.

‘Vooral jonge mensen leven meer en meer sober’

En ziet Spangenberg een toekomst voor Genoeg? Jazeker: ‘Laat zien dat Genoeg vooral gaat over genieten, dan wordt het voor nog veel meer mensen aantrekkelijk.’

Waarvan akte. Geniet van deze speciale Genoeg!

Heleen van der Sanden, hoofdredacteur

Bestel het Genoeg jubileumnummer 2017 hier