Genoeg herfst 2019 | Basisinkomen – Genoeg voor iedereen

Genoeg herfstnummer 2019
‘Kijk! Diamanten!’ Ik ga door mijn knieën en zie wat mijn kleine wandelpartner van zes (‘Bijna zeven, oma!’) doet stralen van opwinding. Als we verder kijken,   blijken de edelstenen overal voor het oprapen te liggen (maar als je dat doet, krijg je natte handen). Ik geniet van deze schat. Wat een rijkdom! Mijn vakantie biedt me tijd in overvloed om langzamer te leven en te filosoferen, bijvoorbeeld over het basisinkomen, waarover het themaverhaal in dit nummer gaat.

Wat zou je doen als je elke maand standaard duizend euro op je rekening zou ontvangen, zonder voorwaarden, gewoon als basisrecht? Ik zou minstens één dag per week in de natuur doorbrengen, op zoek naar verborgen schatten. En op de fiets alle boodschappen doen. En… en….

Iedereen heeft hier natuurlijk allerlei ideeën over. Maar het wordt nog interessanter als je deze vraag voorlegt aan de bevolking als geheel: wat zouden we doen als iedereen – echt iedereen – elke maandduizend euro zou ontvangen, zonder voorwaarden? Hoe zou onze samenleving er dan uitzien?

Zou iedereen met de beentjes omhoog op de bank gaan zitten en niks meer doen, zoals mensen denken die hun bedenkingen hebben bij het basisinkomen? Of zou er meer rust ontstaan in de goede zin van het woord? Meer rust door bestaanszekerheid, minder geldzorgen, minder bureaucratie? En vrijheid om er bijvoorbeeld voor te kunnen kiezen om meer te gaan zorgen voor kinderen of ouderen (en iedereen daar tussenin!).

De Genoeg-redactie vindt het de moeite waard om aandacht te besteden aan het idee van een basisinkomen en zette de stand van zaken voor je op een rijtje.

Wij wensen je veel inspiratie en leesplezier met deze rijkgevulde editie van Genoeg!

Heleen van der Sanden, hoofdredacteur

Bekijk hier de Inhoudsopgave122