Het gebeurt me niet zo vaak dat een boek me aan mijn haren naar binnen trekt. Maar nu was het raak: ik las Wabi sabi. De Japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven in één adem uit. Daarna at ik het boek nog een keer met kleine hapjes, en proefde letterlijk elk hoofdstuk: ik oefende in de praktijk waarover ik gelezen had. Zo bleef ik dit – qua formaat – kleine boekje maandenlang met me meedragen.
Het kon niet uitblijven: ik moest de vrouw spreken die zo aansprekend vanuit haar eigen westerse achtergrond schreef over dit ongrijpbare Japanse begrip. Het werd een vrolijke ontmoeting met de Britse Beth Kempton (op de foto). Wat fijn dat zij woorden heeft gegeven aan een begrip waar Japanners zelf nooit over spreken. Zo kunnen wij er hier in het Westen kennis van nemen en ons voordeel mee doen. Zoals Kempton het zelf in haar boek zegt: ‘Door inspiratie op te doen uit andere culturen en deze te interpreteren in de context van ons eigen leven, halen we de wijsheid eruit die we het meeste nodig hebben.’ (Lees het interview in de LenteGenoeg vanaf pagina 12).
De Genoeg-redactie paste een deel van de wabi-sabi-wijsheid toe op allerlei aspecten van het leven: wat denk je van bezielde eenvoud in je kledingkast (pagina 67), in je agenda (pagina 18) en zelfs in je portemonnee (pagina 40)?
Deze lente-Genoeg is een echt geluksnummer geworden: we besteden niet alleen aandacht aan de geluksmomenten waar het bij wabi sabi over gaat, maar we vonden het geluk ook in de Noord-Hollandse gemeente Schagen. Genoeg-redacteur Frieda Pruim sprak daar met de projectleider geluk, volgde een geluksles op school en ging op bezoek bij een van de ontvangers van een geluksbudget.
Je kunt ook zelf aan de slag: viel je lievelingsvaas in scherven? Dan heb je geluk, want op pagina 68 zie je hoe je die kunstig kunt repareren. Geluk kan ook zonder scherven: maak de Japanse geluksbrenger (pagina 64) en geef die aan iemand die wel wat geluk kan gebruiken.
We wensen je veel leesgeluk met dit nummer!
Heleen van der Sanden, hoofdredacteur