Genoeg lente 2020 | Vreedzame guerilla

Bleeeeeh! De gezichten van Sofie en Femme spreken boekdelen. We hebben de twee vriendinnen aan het werk gezet: er moeten zaadbommen gemaakt worden en wie kunnen dat nu beter doen? Zelf houden we schone handen, mijn dochter Roos en ik, met respectievelijk fototoestel en opschrijfboekje in de hand. 

De klei staat klaar om gekneed te worden. Aan het werk! Al gauw zit alles lekker onder en glunderen de meiden: ‘Lekker plakkerig!’ Voorzichtig strooien we een kleine hoeveelheid bloemenzaadjes bij de plakboel, waarna het vakkundig ballen draaien alle aandacht opeist. Even laten ligt er een heel regiment zaadbommen opgesteld in eierdoosjes. ‘Mogen we er nu mee gaan gooien?’ De minimeiden zijn teleurgesteld als ze horen dat het nog iets te vroeg is voor zaaien. ‘Nog even wachten tot 22 april’, beloven we; ‘dan is de Nationale Zaaidag.’ We kunnen die dag nog alle hulp van Genoeg-lezers gebruiken om er samen voor te zorgen dat de wilde bijen deze zomer voldoende voedsel vinden. Genoeg is een van de duizend Voedselbanken voor bijen. (Lees meer hierover in het artikel op pagina 57.)

‘Voor de natuur zorgen is voor jezelf zorgen’, stelt Michiel Bussink in het thema-verhaal van dit nummer. Natuur, gratis en voor iedereen beschikbaar, wordt door ons vaak niet naar waarde geschat. Wij mensen zijn de natuur gaan beschouwen als iets wat buiten onszelf staat, iets wat we naar onze hand kunnen zetten. Maar we maken er natuurlijk deel van uit. Gelukkig is veranderen altijd mogelijk. 

Zo vertelde fotograaf Marin Leus ons dat ze ‘een natuurhater’ was; ‘maar langzaam maar zeker ging ik de natuur ontdekken. Nu geef ik wildplukwandelingen en ervaar ik de natuur als mijn basiszekerheid.’ Je leest haar verhaal op pagina 40.

Voor de zelfdoeners onder ons is er ook van alles te beleven in dit nummer, met de natuur als bron. Knutsel een meeneem-bloemenpersje om de lentebloemenpracht langer vast te houden. Of maak je eigen paardenbloemtinctuur (pagina 62). En sluit je vooral aan bij onze vreedzame guerrilla voor Moeder Natuur: het zaadbommenrecept in tekst en beeld (bedankt meiden!) vind je op pagina 60.

Heleen van der Sanden, hoofdredacteur

Bestel de nieuwe editie van Genoeg
Bekijk hier de Inhoudsopgave Genoeg 124