Is je kinderschare uitgebreid of heb je een extra thuiswerkplek nodig? Is je huis daarvoor te klein en wil je graag wat meer ruimte? Misschien hoef je niet op zoek naar een andere woning en is een overkapping of een aanbouw aan je huis een optie.
Als je overweegt om een aanbouw te plaatsen biedt dat meteen kansen om je huis te verduurzamen. Milieu centraal zette een aantal tips voor verduurzamen op een rijtje: Kijk welke duurzame keuzes je kunt maken voor bijvoorbeeld de constructie en materialen.
Een paar tips van Milieu Centraal:
- Kies je voor een aanbouw met lichte constructie dan heb je dan je geen zware fundering nodig. Gangbaar is een fundering op basis van heipalen en beton, maar die kent een relatief grote milieubelasting. Dat is niet altijd nodig. Wanneer je voor je aanbouw een constructie kiest op basis van lichte materialen, kun je ook een lichtere fundering toepassen. Voorbeelden hierbij zijn grondverdichting of het verankeren aan de bestaande fundering van het huis. Let op: neem een eventueel groen dak of zonnepanelen ook mee in de berekening van het gewicht; de constructie wordt er zwaarder door.
- Onderzoek of je op een mooie manier zonnepanelen of een zonneboiler op de aanbouw kunt plaatsen
- Installeer meteen regenwaterafvoor die (deels) is afgekoppeld van de riolering
Wensen op een rijtje
Ga niet meteen aan de slag maar zet eerst je wensen – en die van je huisgenoten – op een rijtje. Zo kom je vaak tot oplossingen waar je nog niet eerder aan gedacht hebt.
Waarvoor wil je de aanbouw of veranda gaan gebruiken? Wat is je beschikbare budget?
Wil je al vroeg in het jaar van de zon genieten en je was buiten drogen? Of wil je het hele jaar door van je extra buitenruimte gebruik maken? In dat laatste geval is isolatie ook een belangrijke factor.
Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor de aanbouw en hoeveel ruimte heb je nodig?
Of misschien biedt een tuinhuis met veranda voor jou de ideale oplossing? Met wat inventiviteit maak je van een tuinhuis bijvoorbeeld een extra werkplek waar je rustig kunt thuiswerken.
Denk ook na over het onderhoud: kies je voor hout of composiet? Dat laatste materiaal is onderhoudsvrij. Bedenk hoeveel tijd en geld je voor het onderhoud wil reserveren.
Meerwaarde
Heb je de wensen rond dan is het tijd om een plan te maken en prijzen te vergelijken. Wellicht is het mogelijk om gebruik te maken van tweedehands bouwmaterialen, als je een handige doe-het-zelver bent.
Heb je twee linkerhanden, dan is er een ruim aanbod van min of meer kant-en-klaar oplossingen. Zo zit je er straks droog en warmpjes bij en is je woning letterlijk en figuurlijk meer waard.