Elektrisch rijden is in opkomst. Een verbetering qua impact op het milieu vergeleken bij benzine of diesel. Zeker als je kiest voor laden met duurzaam opgewekte stroom. Dat we de pomp gaan verruilen voor de laadpaal, leidt tot nieuwe uitdagingen. De vraag naar duurzaam opgewekte stroom zal stijgen. Hoe verdelen we de stroom zo efficiënt mogelijk? En is elektrisch rijden wel betaalbaar?
Het einde van het tijdperk van de benzine- en dieselauto in Europa nadert met rasse schreden. De Volkskrant kopte begin juni: ‘Het einde van de verbrandingsmotor: auto’s en busjes op benzine en diesel vanaf 2035 verboden in de EU.’ Het Europees Parlement steunde op woensdag 1 juni het voorstel van de Europese Commissie om de verkoop van auto’s en bestelbusjes met een verbrandingsmotor vanaf 2035 te verbieden.
Duurzaam opgewekt
Stroom die met windmolens of zonnepanelen wordt opgewerkt is duurzaam. Ongeveer een kwart van de opgewekte stroom in Nederland is groene stroom. Heb je zonnepanelen en een eigen laadstation, dan kun je je elektrische auto nu al met zelf opgewekte stroom laden. Heb je zelf geen zonnepanelen, dan kun je kiezen voor duurzaam opgewekte stroom.
Hoe brengen we vraag en aanbod van zonne-energie beter in balans?
Omdat de zon niet altijd schijnt, zijn energieopslag en energiesturing onmisbaar voor de betrouwbaarheid van de energielevering. Zo kan de overtollige zonne-stroom bijvoorbeeld op een zonnige dag worden opgeslagen. En vervolgens in de avond of op een grijze dag worden gebruikt. Inmiddels zijn hiervoor al oplossingen beschikbaar. ‘We willen met de door ons ontwikkelde energie-opslagsystemen en ‘smart-grids’ bijdragen aan een snellere energietransitie. Door deze nieuwe duurzame oplossingen voor opslag elektriciteit” brengen we vraag en aanbod van zonne-energie beter in balans.’ Aldus Stephanie Schockaert, Sales Director Alfen Energy Storage Solutions.
Elektrisch rijden is toch veel te duur?
‘Ik verwacht dat nieuwe elektrische auto’s vanaf 2025 goedkoper zijn dan benzineauto’s.’ Dit zei hoogleraar automotive Maarten Steinbuch enkele maanden geleden in een interview met RTL Nieuws. Op dit moment betaal je voor een elektrische auto duizenden tot soms meer dan tienduizend euro extra. Met subsidie wordt het prijsverschil kleiner. Daarbij rijd je goedkoper, want opladen kost veel minder dan tanken. Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting en de onderhoudskosten zijn veel lager. Heleen van der Sanden, uitgever van Genoeg, spreekt uit eigen ervaring. ‘Wij rijden onze elektrische auto nu sinds 2018, er staan inmiddels meer dan 100.000 kilometers op de teller. De enige onderhoudskosten die wij hebben gehad zijn af en toe de verplichte ‘grote beurt’, die ons ongeveer 100 euro kostte. Opladen doen wij met onze eigen laadpaal. Dat kost ons nog geen tientje voor een volle accu. Als we onderweg moeten bijladen, bijvoorbeeld als we op vakantie gaan naar het buitenland, dan doen we dat bij een zogenaamde snellader. Dan zijn we ongeveer twee tientjes kwijt voor een volle accu. Dat kost een half uurtje. Het is dan gelijk de pauze die je als bestuurder moet nemen als je lange afstanden rijdt. Een extra voordeel dat we ervaren is dat we op veel plekken kunnen parkeren als andere parkeerplaatsen bezet zijn. Dat doen we dan bij de zogenaamde ev charging stations (in gewoon Nederlands: oplaadpunten in de openbare ruimte).