Het meest duurzame kledingstuk is dat wat al in je kast hangt! Dit inkoppertje gaf mij moed. Dat had ik wel nodig terwijl ik pogingen deed om het thema ‘Maak mode circulair‘ te vangen in een themaverhaal. Waar te beginnen om de warwinkel van problemen inzichtelijk te maken?
Eerst maar eens bij mezelf te rade gaan. Hoe kan ik zelf een halt toeroepen aan de huidige mens- en planeet onterende kledingindustrie? Niets kopen? Dat is me een jaartje gelukt. Tweedehands? Tot op zekere hoogte. Zelf maken en herstellen? Zeker, altijd al gedaan. Maar er is nog een belangrijk element: omgaan met verleiding. We drukken ons uit met kleding, het is overal aanwezig, tegen spotprijzen. Voor mij blijft dat een dingetje: voor ik het weet ga ik toch voor de bijl.
Bij het samenstellen van dit nummer kreeg ik gelukkig extra ‘gereedschap‘ aangereikt om me te wapenen tegen die verleidingen van ‘snel en te goedkoop‘. Zo ging ik door mijn interview met Claudy Jongstra (zie foto) weer extra beseffen: kleding is een kostbaar goed. Kiezen voor kwaliteit. Het werk waarderen dat ervoor gedaan is, de wonderen waarderen die zijn geschied om dit kledingstuk mogelijk te maken. Denk aan de zaden in de grond waaruit vezels groeiden, de schapen in de wei die ons hun pure wol verschaffen. De planten waaruit we in een magisch proces prachtige verfkleuren tevoorschijn kunnen toveren.
In het hart van dit nummer vind je ook de Gids voor Goeie Kleren, vol tips om zelf aan de slag te gaan met maken, en verantwoord aankopen te doen als je écht behoefte hebt aan iets nieuws. Allemaal ideeën om jouw persoonlijke bijdrage aan de circulaire modeketen vorm te geven!
En als je behoort tot de mensen voor wie het onderwerp ‘kleding’ niets om het lijf heeft (die mensen zijn er, ik ken ze persoonlijk…), dan vind je in dit nummer onderwerpen genoeg om lekker te lezen of meteen actief aan de slag te gaan: veel plezier met dit winternummer!
Namens alle makers van Genoeg wens ik je fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar.
Heleen van der Sanden, hoofdredacteur