Steeds meer mensen ondernemen een pelgrimstocht. Op de route naar Santiago de Compostella werden in 1990 zo’n vijfduizend pelgrims geregistreerd, 25 jaar later waren dat er meer dan 260 duizend, waarvan 3.500 Nederlanders. Velen van hen ondernemen de tocht niet meer om religieuze redenen. Wat drijft al die pelgrims dan wel?
En kun je ook pelgrimeren in het klein, in eigen land? Genoeg-redacteur Jeroen Fierens vond vier pelgrims en luisterde naar hun verhalen: ‘Ik moest geen rugzak omdoen om weg te trekken, ik moest juist leren thuiskomen waar ik al was, in mijn eigen stad.’
‘Ik moest geen rugzak omdoen om weg te trekken, ik moest juist leren thuiskomen waar ik al was, in mijn eigen stad’
Zelf ervoer ik in 2002 voor het eerst sinds mijn kindertijd weer het eenvoudige geluk van lopend op weg zijn zonder doel. Ik was uitgenodigd voor de installatie van de Wereldvredesvlam in het Civil Rights Museum in Memphis. Het museum staat op de plek waar Martin Luther King in 1968 werd vermoord. Een van de sprekers was de Vietnamese boeddhistische monnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh, die een klooster heeft in Zuid-Frankrijk. Hij nodigde alle 1500 gasten uit om in een naburig park met hem te gaan lopen. Aandachtig lopen. Je zet bij elke inademing een volgende stap, met respect voor de aarde waarop je loopt. Zo eenvoudig. Zo uitdagend. Stel je voor, 1500 mensen die dat samen doen. Nooit zal ik vergeten hoe de vogels als vanzelf luider leken te zingen bij elke stap van die lange stoet van mensen die zich in stilte voortbewoog.
‘Elke aandachtige stap die we nemen herinnert ons eraan dat we leven op deze prachtige planeet’, zei Thich Nhat Hanh. ‘We hebben niets anders nodig. We hebben ons doel bereikt: leven in het hier en nu.’
Ik wens je een zalige zomer en veel inspiratie met dit nummer van Genoeg.
Heleen van der Sanden, hoofdredacteur
Bestel het Genoeg zomernummer 2017 hier
De makers van Genoeg ontmoeten? Steun de Crowdfundingactie voor de Landelijke Genoegdag 2017. Zie pagina 34: Genoeg voor elkaar.