Terwijl in maart het zomernummer van Genoeg al in de grondverf stond, zorgde een onzichtbaar stofje voor een aardverschuiving. Redenen genoeg om het oude plan voor dit zomernummer naar de prullenbak te verplaatsen en opnieuw te beginnen.
Dat mooie idee van het ‘vlindereffect*’ geloofde ik eigenlijk niet echt, maar inmiddels ben ik bekeerd. We hebben het immers voor onze ogen zien gebeuren: een minuscuul partikeltje kreeg KLM aan de grond, bezorgde kinderen wekenlang virusvrij van school en nooit eerder werd door het CBS een grotere daling van de consumptie door ons Nederlanders gemeten als in de afgelopen paar maanden.
Toch blijft de zon lekker schijnen en de vogels zingen het hoogste lied: ze mogen zich verheugen in een plotseling toegenomen belangstelling van de menselijke soort. De natuur heeft nergens last van. In tegendeel, daar is duidelijk sprake van opgelucht adem halen. De nieuwe situatie maakt ons onzeker, geeft een dubbel gevoel. In het Japanse schrift wordt het woord crisis met twee tekens weergegeven: ‘gevaar’ en ‘kans’.
We kregen massaal coronatijd cadeau: niet reizen, vrij van school, geen feesten en partijen, nul weekendjes weg. Een ramp? Soms wel. Zelf ging ik voor het eerst naar online begrafenissen. Mijn familie zit werkloos thuis. ‘Hadden we maar een vak moeten leren’ is hun galgenhumor, waarmee ze zichzelf en alle mensen aanduiden die werkzaam zijn in de cultuursector.
Toch is corona misschien ook een zegen in verkleedkleren: wereldwijd is de lucht letterlijk geklaard, grote steden worden versneld fietsvriendelijk. Ook dichterbij signaleerde de Genoeg-redactie verdacht veel positieve gevolgen: saamhorigheid, creativiteit, schoonmaakwoede en opruimgeluk. Jong helpt oud en omgekeerd. En er gloort hoop: ‘linkse’ idealen, zoals bijvoorbeeld het basisinkomen, zouden zomaar ineens rechts kunnen worden ingehaald. Redenen genoeg om het oude plan voor dit zomernummer naar de prullenbak te verplaatsen en opnieuw te beginnen: dit nieuwe nummer van Genoeg is tot de rand gevuld met positief perspectief. Precies wat we nu nodig hebben.
Heleen van der Sanden, hoofdredacteur