Meer doen met minder: zalig zonder auto en tv

doe de auto en de tv de deur uit

Onze maatschappij is volledig gericht op comfort. We laten ons bedienen door de technologie en raken gestrest als de batterijen op raken of als internet of elektriciteit wegvalt. Maar vraag je eens af wat al die luxe apparaten je echt brengen. Misschien levert het je juist wel meer luxe op als je dingen weg doet: zalig zonder auto en tv. Meer tijd voor wat echt belangrijk is in het leven en minder stress.

Velen van ons staan op met het geluid van de telefoon, checken onze inbox, kijken televisie bij het ontbijt en stappen in de auto naar ons werk. Daar kijken we de hele dag naar een scherm, komen thuis, zetten de televisie weer aan en voor het slapen gaan lezen we het nieuws op een tablet. Al die schermen en apparaten beschouwen we als normaal, maar wat hebben we eigenlijk echt nodig? En wat is overbodig?

Noodzakelijk?

Want veel van deze zaken die we als vanzelfsprekend beschouwen, zijn als je erbij stil staat verre van noodzakelijk in ons leven. Sterker nog, ze zorgen vaak juist voor extra stress. Neem bijvoorbeeld de schermen die wij continu gebruiken. Het gebruik van al die schermen zoals televisie, computer, tablet en vooral de smartphone, stelt ons brein bloot aan een hoge mate van activiteit die zorgt voor stress. Psychologen en wetenschappers raden daarom aan om je telefoon niet als wekker te gebruiken, maar gewoon een traditionele wekker te gebruiken: ban de smartphone uit je slaapkamer. Zet je inbox pas aan als je op werk bent en kijk twee uur voordat je gaat slapen geen schermpjes meer, om je slaap te optimaliseren.*

Tv-loos

Het wegdoen van de televisie lijkt misschien een drastische maatregel, maar biedt naast tijdwinst (je gaat minder snel automatisch ‘kastje kijken’) ook een besparing op je energierekening. Ga maar na: televisies worden steeds groter, en gebruiken behoorlijk wat energie. Je kunt haast alles on demand zien, via het internet op je tablet, dus je hoeft niets te missen als je echt iets wil zien. En daarnaast, het ontbreken van een tv zorgt voor rust in huis en dus in je hoofd. Meer tijd voor belangrijke dingen in het leven, beter voor het milieu én voor je portemonnee.

Zonder auto

En wat te denken van de auto: het is een fijn vervoersmiddel, maar je kunt vaak vrij eenvoudig zonder auto. We hebben vrijwel overal openbaar vervoer en services als Über Afschrijving, brandstof, autoverzekeringen en belastingen zijn duur (de meeste mensen werken een week per maand alleen voor de autokosten). Bovendien moeten we rekening houden met de opwarming van het klimaat. Voor de meeste mensen is het bezit van een auto eigenlijk niet meer nodig. Voor langere afstanden of vakanties kan je gewoon voordelig een auto huren, kijk op deze website voor geweldige deals. Voor kortere afstanden zijn er genoeg alternatieven om op de plaats van bestemming aan te komen, zoals de onvolprezen fiets, al dan niet elektrisch. En dan hebben we het nog niet gehad over de voordelen van een deelauto.

Bron foto’s: Pexels

*Wil je een betere nachtrust? Bestel hier het themanummer van Genoeg over beter slapen.