Fietsen met een stekker

fietsen

Samen fietsen wij in Nederland ieder jaar zo’n 15 miljard kilometer. We maken per persoon gemiddeld 250 tot 300 fietsritten per jaar, zo blijkt uit gegevens van de Fietsersbond. Een steeds groter deel van onze fietsen is elektrisch: bijna 30 procent van de nieuw verkochte fietsen in Nederland. Maar er zijn meer mogelijkheden dan een nieuwe elektrische fiets kopen, wat dacht je van je eigen fiets elektrisch maken?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische fiets, dan heb je heel veel keus. Er zijn veel soorten elektrische fietsen. Deze e-bike keuzehulp kan je op weg helpen. Als je er dan uit bent, kun je bijvoorbeeld een elektrische stadsfiets kopen bij Mantel.com. Maar er zijn nog andere oplossingen. Misschien heb je zelf nog een goede ‘gewone’? Die kun je ook elektrisch maken met behulp van een (zelf)bouwpakket. Dat vraagt wel nogal wat uitzoekwerk en handigheid.

Nadelen

Een elektrische fiets kan net de doorslag geven in de keuze om met de fiets naar je werk te gaan, in plaats van met de auto. Bijvoorbeeld als je 10 tot 20 kilometer van je werk woont. Je bent er sneller en zonder zweten. Maar je conditie kan met sprongen achteruitgaan als je het fietsen op spierkracht geheel vervangt door peddelen met de motor. Bovendien is de aanschafprijs van een elektrische fiets fors. Een gemiddeld exemplaar kost 1.800 euro, bijna twee keer zoveel als een gemiddelde normale fiets.

Ombouwpakket

Dat kan goedkoper! Er bestaat een keur aan ombouwpakketten om je traditionele fiets elektrisch te maken. En niet alleen die: ook voor bakfiets, ligfiets en vouwfiets bestaan speciale ombouwsets. De meeste pakketten worden online te koop aangeboden en via dealers, meestal fietsspeciaalzaken. Lang niet alle fietsenmakers hebben ze in huis, merkten wij tijdens een korte steekproef.
De Consumentenbond zette vorig jaar een stel leveranciers van ombouwpakketten op een rij (zie onder). De prijzen verschillen enorm: de allergoedkoopste kost 350 euro, de duurste meer dan 1.000 euro. Helaas testte de Consumentenbond de pakketten niet. Ook de Fietsersbond begon nog niet aan testen: ‘We hebben niet het idee dat er een markt voor is.’
Carl Welcker van E-Bike-Kit in Den Bosch heeft een andere ervaring: hij verkoopt jaarlijks naar eigen zeggen circa 3.000 ombouwsets, en monteert de meeste ook op de fietsen. ‘Er is zeker een markt voor’, zegt hij, ‘al is het misschien een niche. Iedere Nederlander heeft nog een gewone goede fiets in de schuur staan, vaak een wat duurder merk zoals Sparta, Gazelle of Koga. Een elektrische fiets van zo’n merk kost al snel 2.500 euro. Voor minder dan 1.000 euro kunnen wij zo’n fiets ombouwen naar een e-bike.’
Wil je je fiets ‘ombouwen’, bepaal dan eerst aan welke gebruikseisen jouw ombouwfiets moet voldoen (zie checklijstje) en laat je goed adviseren door de leverancier. Vrijwel alle leveranciers geven veel informatie op hun sites en ze zijn graag bereid je telefonisch of in hun winkel te adviseren. Bij een aantal kun je proefritten maken op fietsen waar een ombouwpakket op is gemonteerd.

Checklijstje

Aan welke eisen moet mijn fiets voldoen?

  • Gebruik je de fiets voor recreatie, woon- werkverkeer of een combinatie? Wil je er ook mee op fietsvakantie?
  • Welke afstanden wil je afleggen, hoe vaak per week?
  • Wat is de gewenste actieradius van je accu?
  • Waar wil je de fiets gebruiken: op vlak terrein, heuvels, bergen?
  • Wil je er een of meer kinderen mee vervoeren?
  • Hoeveel geluid van de motor vind je acceptabel?

Kiezen

Een ombouwset bevat dezelfde onderdelen die zijn ingebouwd in een kant-en-klaar gekochte elektrische fiets: een elektromotor, een accu en een bedieningspaneel. Het keuzeproces voor een ombouwset lijkt daarom sterk op de keuze voor een passende kant-en-klare elektrische fiets. Zet allereerst op een rij waar en hoe je de omgebouwde fiets wilt gebruiken. Zo kun je makkelijker een keuze maken uit het grote aanbod. Heb je een keuze gemaakt, laat dan vooraf door de leverancier van jouw ombouwset checken of je fiets geschikt is voor het pakket dat je op het oog hebt.

Plaats van de motor

De elektromotor van het ombouwpakket is te monteren in het voor- of achterwiel, of in het midden op de trapas. Montage in het voorwiel komt het meeste voor, vaak wordt bij de ombouwset een compleet voorwiel met ingebouwde motor geleverd. Dit maakt montage relatief eenvoudig.
Volgens de Fietsersbond kan een goed sturende en stabiel rijdende fiets de motor zowel voor, achter als in het midden hebben. Kijk voor een uitgebreide info over de voor- en nadelen van elektromotoren op Tinyurl.com/fietsmotor.

Welke accu?

De meeste accu’s worden onder de bagagedrager gemonteerd. Ombouwsets bevatten daarom meestal een aangepaste bagagedrager. Er zijn ook accu’s die als een bidon in een houder aan het fietsframe te monteren zijn.
Li-Ion-accu’s worden momenteel het meest gebruikt. Je vindt ze vaak in consumentenelektronica en elektrische auto’s omdat ze lichter zijn en langer meegaan dan conventionele batterij-en. LiFePO4 is de nieuwste generatie accu’s. Deze accu’s zijn bijzonder milieuvriendelijk en bevatten de beste eigenschappen op gebied van levensduur, oplaadtijd en gewicht. Ze zijn nog circa 20 procent duurder dan Li-ion accu’s. Bij steeds meer ombouwpakketten kun je deze accu’s kiezen.

Zelf doen?

Ben je handig en doe je het onderhoud van je fiets zelf, dan kun je met behulp van de handleiding bij de ombouwset zelf aan de slag. TestKees, die voor de Fietsersbond alles test wat met fietsen te maken heeft, waarschuwt echter op de site van die bond: ‘Door leveranciers van ombouwsets wordt gesuggereerd dat ombouwen een fluitje van een cent is, maar je moet toch wel aan een fiets kunnen sleutelen. In ieder geval moet je de crank (het verbindingsstuk tussen de trapas van de fiets en het pedaal) en de trapas kunnen demonteren. Je kunt het ook door een fietsenmaker laten doen.’ Veel leveranciers kunnen je het ombouwen uit handen nemen, tegen een meerprijs van minimaal 125 euro.

Enkele leveranciers van ombouwpakketten:
E-Bike-Efos
ebikeonline.nl
eBike-Kit
E-fiets specialist
Elektrischefietsen.com
Elektrischefietswielen.com
Fiets Ombouwcentrum
Fietsunie.nl
FMH Motor
Power Bike
RAT Holland
V-fiets.com