Genoeg voor elkaar: bestrijd armoede vanuit huis

Lendahand is partner van Genoeg. Samen krijgen we het voor elkaar: armoede bestrijden door sociaal beleggen. Door je belegging via het crowdfundingplatform van Lendahand, hoe klein of groot je bijdrage ook is, maakt je geld sociale impact. Welke impact dat maakt op de levens van velen ondervond Lily Zhou, medewerker van Lendahand. Zij bezocht Lendahand solarpartner upOwa in Kameroen.

Lily Zhou: ‘Een koud biertje drinken, ’s avonds ontspannen met Netflix of simpelweg een lamp aan doen. Wat voor ons doodnormale zaken zijn, is voor veel mensen een droom. Zo hebben wereldwijd meer dan een miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. Hiervan wonen er meer dan 600 miljoen in Afrika. upOwa, partner van Lendahand, maakt met hun solar-home-systemen een groot verschil in Kameroen. Ik zocht upOwa op en ontdekte wat voor een impact jouw investering heeft.

Voor mensen in Afrikaanse landen, waar op het platteland vaak de infrastructuur voor elektriciteit ontbreekt, is off-grid solar energy de meest logische oplossing. Bij Lendahand bestaat al ruim 50% van het portfolio uit partners die duurzame energie-oplossingen aanbieden. Een van deze bedrijven is het van oorsprong Franse upOwa, opgericht in 2014 en sindsdien actief in Kameroen. Met solar-home-systemen geeft het bedrijf mensen op het platteland van Kamoeroen toegang tot schone energie. Omdat de units op solar-energie lopen, is het een veel schoner alternatief dan de vervuilende kerosinelampen die vaak worden gebruikt in Kameroen. Sinds Lendahand met upOwa samenwerkt, nu zo’n anderhalf jaar, heeft onze crowd ruim 1.5 miljoen euro  in het bedrijf geïnvesteerd. Dat deze investering enorm waardevol is, heb ik met mijn eigen ogen mogen zien.

Namens Lendahand heb ik het hoofdkantoor van upOwa bezocht in Yaondé, de hoofdstad van Kameroen. Na een enthousiast onthaal, hebben we een hele dag meegelopen. Alle lagen van de organisatie door; van de technische staf tot het callcenter aan toe.

Technologie maakt het mogelijk

In het eerste jaar verkocht upOwa slechts 35 solarhomesystemen. Intussen hebben ze al bijna 6000 systemen geïnstalleerd en ruim 30.000 mensen van energie voorzien. Het systeem is simpel; op het dak wordt een zonne-paneel geïnstalleerd en binnenshuis een wandkast met drie lampen. Er zijn ook varianten met vier lampen, waar apparaten op aan te sluiten zijn. Denk aan een mobiele telefoon, radio of een TV.

Bijzonder aan het solar-home-systeem is dat het zogenaamde pay-go-units zijn. Dat betekent dat klanten alleen energie afnemen wanneer het ze uitkomt. Met hun mobiele telefoon kunnen klanten eenvoudig betalen en ontvangen ze een code die ze vervolgens in het systeem invoeren. Een uitkomst, want de meeste mensen hebben niet de financiële middelen om in één keer een systeem vooruit te betalen.

Mede dankzij het kapitaal van de Lendahand crowd kan upOwa uitbreiden. Daarmee kunnen ook meer mensen aan de energiesystemen worden gekoppeld. Ook kijkt Caroline, Chief Business Development, ernaar uit om meer mensen te kunnen trainen en opleiden tot veldagent. Omdat veel dorpen in Kameroen slecht bereikbaar zijn, gaan deze veldagenten elk dorp langs om het gebruik van de systemen uit te leggen.’

Lees hier meer verslagen over de impact van beleggen via Lendahand.

Ook investeren met sociale impact?

Jouw investering maakt het mogelijk voor ondernemers in opkomende economieën om bedrijfskapitaal te lenen. Zo draag je bij aan het creëren van nieuwe banen en stel je mensen in staat zelf hun levensomstandigheden – en die van hun omgeving – te verbeteren.

Zo werkt het

  • Ga naar Lendahand.com
  • Financier bewezen ondernemers in ontwikkelingslanden.
  • Jij ontvangt 3-6% rente op jaarbasis.
  • Speciaal voor Genoeglezers: € 25 gratis bij je eerste investering (vanaf € 50).

Kortingscode: GENOEGVOORELKAAR2020

Vragen? Mail naar info@lendahand.com of bel 010 717 18 15.

Als crowdfunder kies je zelf je project/ondernemer op de website van Lendahand en het bedrag dat je uitleent. Je kunt al crowdfunden vanaf € 50. Per project staat de looptijd vermeld en je kunt de investering direct via Ideal afrekenen.

Meer info: www.lendahand.com

Let op: Lendahand raadt aan slechts een verantwoord deel van jouw vermogen aan crowdfunding projecten uit te lenen (advies AFM is maximaal 10% van het vrij belegbare vermogen) en geen investeringen te doen met geleend geld.