We hebben er in Genoeg magazine al vaker aandacht aan besteed: duurzaamheid rond de uitvaart. Er valt gelukkig steeds meer te kiezen als je een duurzaam laatste afscheid op je bucketlijst hebt staan. Een van die keuzen die je in elk geval moet maken is de grafkist. We zetten de duurzame opties voor je op een rijtje.
Ook een traditionele kist moet altijd aan milieueisen voldoen. Hij mag bijvoorbeeld geen kunststof bevatten. Maar het kan qua duurzaamheid altijd beter, want bij het maken van een gangbare kist wordt meestal behoorlijk wat lak en lijm gebruikt. Voor het hout moeten bovendien bomen gekapt worden. Er zijn inmiddels redelijk wat groene alternatieven. Er valt heel wat te kiezen. We geven je een aantal voorbeelden.
Biologisch afbreekbaar
Er zijn ook grafkisten verkrijgbaar die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Bijvoorbeeld de ‘Loop Living Cocoon’.
Deze grafkist is gemaakt van mycelium en zet – eenmaal in de aarde geplaatst – organisch materiaal om in waardevolle voedingsstoffen voor nieuwe natuur. We schreven eerder al een artikel over deze bijzondere ‘levende’ doodskist in Genoeg 129.
De Beuk is een grafkist van onbehandeld hout uit bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke kist wordt een nieuwe jonge boom aangeplant en gaat er 50 euro naar Staatsbosbeheer. De bekleding is van ongebleekte katoen.
Duurzame uitvaartkisten worden meestal vergoed uit het vrij te besteden bedrag van de uitvaart verzekering. Het is aan te raden de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering goed op een rijtje te zetten: wil je dat alles goed geregeld is en wil je daarvoor maandelijks een vast bedrag reserveren, dan kan een uitvaartverzekering een goede keuze zijn. Heb je voldoende geld op de bank om een uitvaart van je keuze mee te kunnen financieren, dan is een verzekering wellicht niet nodig vanwege de financiële zekerheid, maar zorg dan wel dat je nabestaanden weten wat je wensen zijn voor je uitvaart en welk bedrag je daarvoor hebt gereserveerd.
Kartonnen doos
Eenvoudig en goedkoop is een uitvaartkist van golfkarton. Een kartonnen ‘dooskist’ is er vanaf 350 euro. Voordeel van een kartonnen kist is dat je die heel mooi kunt beschilderen, het materiaal leent zich daar heel goed voor. Voor jonge) kinderen kan het een mooie manier zijn om actief bezig te zijn rond het afscheid van een (groot)ouder, om zo het verlies beter te kunnen verwerken.
Zelfmaakkist
Een unieke grafkist kun je ook zelf maken. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor hergebruik van hout en dat onbehandeld laten, dat is een duurzame keuze. Zelf een grafkist timmeren kan heel eenvoudig, zoals je hier kunt zien.
Je kunt van een zelfgemaakte grafkist ook een waar kunstwerk maken: Ruben Feenstra maakte een prachtige grafkist voor zijn moeder in de vorm van een boot. Zijn moeder wilde geen poespas maar stemde in met het plan voor deze bijzondere grafkist, op voorwaarde dat Ruben de werkbeschrijving en tekeningen beschikbaar zou maken voor iedereen. De werkbeschrijving en tekeningen deelt hij hier.
Zonder kist
Het is sinds 1991 toegestaan om iemand zonder kist te begraven. Wel moet het lichaam bedekt zijn. Kistloos begraven gebeurt vooral op natuurbegraafplaatsen. De overledene krijgt een lijkwade en wordt in een draagbaar van bijvoorbeeld wilgentenen of bamboe naar het graf gebracht.
Cremeren zonder kist is minder milieuvriendelijk dan begraven zonder kist, omdat er door het ontbreken van hout of ander brandbaar materiaal meer brandstof nodig is.