Minder vlees eten – wat maakt het uit?

wat_maakt_het_uit_geen_vlees_eten

Veel vlees eten is ongezond vanwege slecht vet, te veel eiwitten en te weinig voedingsvezels.

Maar vlees is ook rijk aan vitamine B12. Daar genoeg van binnenkrijgen voorkomt bloedarmoede en schade aan het zenuwstelsel. Het menselijk lichaam reageert niet op vitamine B12 in plantaardige producten. Deze vitamine in zeewieren en algen is voor mensen dus niet bruikbaar. Als voeding zuivelproducten en eieren bevat, ontstaat een tekort aan vitamine B12 niet snel. Strenge vegetariërs, veganisten en mensen met een aandoening aan het maagdarmkanaal moeten daar wel voor oppassen. Bevat de dagelijkse voeding geen zuivelproducten, dan is het slikken van vitamine B12-supplementen aan te raden.

Minder honger

45 procent van de wereldgraanproductie dient als veevoer, in Nederland zelfs 80 procent. Wereldwijd voert men jaarlijks 735 miljard kilo graan aan de totale veestapel.

45 procent van de wereldgraanproductie dient als veevoer.

Meer water

Om een halve kilo vlees te produceren, is honderd keer zoveel water nodig als voor een halve kilo graan. Eén portie rundvlees staat gelijk aan de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen. Met het water dat gemoeid is met de jaarlijkse Nederlandse rundvleesconsumptie, kan een derde van de wereldbevolking – 2 miljard mensen – een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte voorzien.

Minder dode dieren

Gemiddeld eet een Nederlander 88 kilo vlees per jaar. In zijn leven eet een vleesetende Nederlander ongeveer 6 tot 7 runderen, 45 varkens en enkele honderden kippen.

De cijfers:

  • Wereldwijd is de veeteeltsector verantwoordelijk voor 18 procent van de broeikasgassen.
  • Als alle Nederlanders……één dag per week geen vlees eten, heeft dat hetzelfde effect op het klimaat als een jaar lang één miljoen auto’s minder op de weg.
Bronnen:· www.vegetariers.nl; www.animalfreedom.org; www.lekkerplantaardig.net
Meer info www.voedselvoetafdruk.nl
Zie ook: Lekker vlees vervangen
Tip voor een dagje zonder vlees: maak zelf Vegaburgers