Low budget keuken verbeterplan

favoriete bordMijn kleine keuken kan wel een opknapbeurt gebruiken. Mijn wensen: het kan opgeruimder en gezelliger. Ik zou ook graag een grote stapel hele mooie borden hebben voor als er veel gasten komen eten. Ook wil ik beter geordend mijn afval gaan sorteren. En niet onbelangrijk: dit alles graag low budget.

In mijn keuken is een plank op poten, noem het een ontbijtbar. Maar ontbijten doen we daar nooit. Onder die plank staat nu een open kastje en daarnaast: een bak met oudpapier en een kratje voor het glas. De plastic-inlever-zak hangt onder de plank en de pedaalemmer voor het restafval stond daarvoor. Stond. Want vorige week begaf de pedaalemmer het. En nu echt; ik had hem al op vele manieren een nieuw leven gegeven door te lijmen en te ‘verbinden’. Maar nu is hij echt definitief stuk. Dé aanleiding voor een lowbudget keuken verbeterplan. Eerste eis: beter mijn afval sorteren.

Ons afval sorteren wij als volgt:

  • papier
  • plastic en aluminium en blik gaat in zo’n plastic ophaalzak
  • plastic doppen verzamel ik voor KNGF Geleide Honden
  • eierdozen breng ik naar de kaasboer op de markt, die is er blij mee
  • espresso cupjes lever ik in. Dat is ook de reden waarom ik de aluminium cupjes koop, die kunnen 100% gerecycled worden. Op deze kaart kun je vinden waar je ze in kan leveren.
  • glas
  • groenafval gaat in een compostzak buiten, en breng ik zelf naar het depot
  • restafval

Beter recyclen door makkelijk recyclen

Wens 1: een betaalbare oplossing voor al die verschillende bakken.

Mijn nieuwe plan is om drie dichte keukenkastjes te maken onder de bestaande plank. Het linker kastje richt ik dan in met diverse sorteerbakken. Dan vang ik twee vliegen in één klap: alles mooi verborgen achter een deurtje en het afval scheiden is overzichtelijker. Daardoor wordt het ook weer makkelijker om ons afval beter te scheiden. Vooral als we met verschillende kleuren bakken en stickers werken. Op marktplaats vond ik een mooi systeem met sorteerbakken dat makkelijk in een keukenkastje is in te bouwen.

Mijn tip: maak afval scheiden leuker en makkelijker; dan doet iedereen sneller mee. Ook je gasten.

Lievelingsbord

Wens 2: Meer mooie borden

Het bord op de foto hierboven kocht ik een keer op een rommelmarkt. Het is inmiddels mijn favoriete bord: het lijkt alsof mijn boterhammen lekkerder smaken als ik dit bord gebruik. Ik val op patroontjes en hou zelf ook enorm van Zentangle’n, dus de liefde voor dit bord is wel logisch.

zentangleMaar nu dus mijn wens: ik vind het superleuk om voor veel mensen te koken. Ik ben geen superkok, maar het gaat mij om de gezelligheid van samen te eten. Dus wil ik meer mooie borden. Het bord dat ik vond op de rommelmarkt blijkt ook nieuw te koop, maar voor een prijs die ver boven mijn budget ligt als ik er meteen een flinke stapel van wil kopen. Toen dacht ik; als ik eens bij een groothandel kijk. Restaurants kopen toch altijd in het groot in, zou ik dat als particulier ook kunnen? Na wat rondklikken kwam ik op een site met dit heel betaalbare horeca servies en wat blijkt: je kunt de losse onderdelen ook als particulier met een minimum van 12 stuks bestellen! Perfect voor mij. Nu heb ik in plaats van een paar dure borden voor dezelfde prijs een hele stapel!

Keukendecoratie-idee: ik bevestig boven de ontbijtplank twee schilderijplankjes met zo’n opstaand randje, naast elkaar. Op die brede richel stal ik mijn mooie nieuwe borden uit!servies