Langzaam verdwijnt de winter en overal verschijnt het nieuwe groen. Tijd om buiten de tuin op te ruimen en mooi te maken. En daarna heerlijk genieten van een kopje koffie in de het lentezonnetje. Maar wat doen we met die oude schutting? Vernieuwen of kan hij nog een poosje mee?
Oh die looks van de tuin, zo na de winter! Eerst maar eens opruimen, schoffelen en oud blad ruimen. Ik wil graag nieuwe plantjes planten. Maar eerst moet ik iets doen aan de tuinafscheiding. Wordt het een nieuwe schutting, óf zal ik de oude opknappen? Die stond er al toen ik hier een paar jaar geleden kwam wonen, en heeft groene aanslag. Het bovenste stuk ziet er heel dof uit. Ik weet niet of deze nog op te knappen is.
Nieuwe schutting
In eerste instantie wil ik een nieuwe schutting kopen. Mijn oog valt op een zelfde type tuinafscheiding als ik nu heb. Zelf een nieuwe schutting plaatsen is best wel veel werk las ik, toen ik googlede op ‘zelf plaatsen van een nieuwe schutting’. Mijn stadstuin is niet achterom bereikbaar, dus alles moet door mijn huis: ik zie op tegen de rommel: eerst de hele oude tuinafscheiding verwijderen en door mijn huis naar buiten sjouwen en vervolgens het nieuwe materiaal weer aanvoeren en de nieuwe schutting plaatsen.
Frietje met
Voldoende motivatie om nog eens goed naar de huidige schutting te kijken. Ik leen een hogedrukreiniger van mijn buurman. Daarmee maak ik het hout eerst grondig schoon. Wat blijkt: het hout is nergens rot.
Als trouwe abonnee van de mijmeringen van Annemiek ontvang ik de volgende dag de verlossende tip in mijn mailbox (zie hieronder). Ik ga direct aan de slag: Oud frituurvet heb ik nog staan. Na een middagje kwasten is het karwei geklaard. Nu kan mijn schutting zeker weer een jaartje mee. Volgend jaar kijk ik weer opnieuw; of hij opnieuw een frituur-behandeling krijgt of dat er dan toch een nieuwe komt.
Tip van Annemiek: bescherm je schutting met… frituurvet
Een kleine moeite en het kost niets: je tuinhout, tuinpoort en rieten manden waterafstotend maken met… oud frituurvet. Het is goud voor je hout en de geur van friet, bitterballen frikandellen en kroketten is na een dag verdwenen.
Zo doe je het:
- Dek de stoep af met oude kranten
- Doe wat olie in een oude kom
- Sop met met een oud sponsje of een oude kwast het hout en/of de manden in. Je kan de olie lekker ruim gebruiken