Hoe kun je het toilet schoonmaken zonder schadelijke schoonmaakmiddelen? En is er iets te doen aan stankoverlast?
Dikwijls krijgt Genoeg vragen van lezers over het huishouden. Vaak verwijzen wij dan naar de Mijmeringen van Annemiek van Deursen waar je antwoord vindt op heel veel vragen over milieuvriendelijk en goedkoop huishouden, koken en tuinieren. Annemiek heeft ook het antwoord op de vraag hoe je het beste je toilet kunt schoonmaken, zonder schadelijke schoonmaakmiddelen.
Annemiek:
‘Het wekelijkse basisschema huis schoonmaken (zie Mijmering 17 februari) Tegenwoordig start ik tegenwoordig blij, wetende dat ik na twee uurtjes klaar ben en mijn huis op schoon niveau blijft. Als extra werk heb ik deze week de tijd opdracht gegeven mijn toiletpot schoon te maken en wel onderin het waterslot. Dat doe je als volgt: Met een oude dweil haal je het water onderuit de pot. Dan doe je er een scheut azijn in. Meneer de tijd knapt het werkje graag voor je op. Na een uurtje haal je met een oud schuursponsje de kalk en vuil even weg. Het glazuur onderin de toiletpot is weer glad. Even doortrekken en voilà. Dit is dus echt schoon en dat bereik je nooit door chloor in de pot te doen dat, verdund door het water in het waterslot, dit effect niet heeft. Chloor maakt niet schoon maar is een desinfectiemiddel. WC-eend in de wc werkt ook niet als je het water niet eruit haalt en is erg duur. Azijn is het enige juiste middel, goedkoop en met de juiste werkwijze heb je al die dure middelen niet nodig, die ook nog eens het glazuur van je dure toiletpot aantasten. De azijn natuurlijk niet langer dan nodig in de pot laten zitten, dus controleer meneertje tijd… Een uurtje is genoeg.’
Waar komt die vieze lucht vandaan?
Een andere vraag die we op de redactie kregen gaat over stankoverlast in de toiletruimte. Een lezeres uit Haarlem schreef: ‘Wij hebben last van rioollucht vooral als het hard geregend heeft. Maar de oorzaak kunnen we niet vinden. Hebben jullie tips?’
Nou is rioolstank heel vervelend, vooral als het vaker terug komt. Dus wil je snel de oorzaak vinden en het oplossen. In de Mijmeringen vonden we het antwoord niet maar de redactie vond het antwoord wel online: Rioolstank in huis heeft vaak een van onderstaande oorzaken. Waarschijnlijk is gebrekkige ontluchting de oorzaak van de stankoverlast bij de lezeres uit Haarlem. Een verbeterde ontluchting van de afvoer zal dan uitkomst bieden.
1. Lekkage
Een belangrijke oorzaak van een rioollucht in huis is lekkage, bijvoorbeeld bij een afvoer. Controleer niet alleen de meest voor de hand liggende plekken zoals het toilet, de vaatwasser of de wasmachine. Onderzoek bijvoorbeeld ook de meterkast, kruipruimte of cv-ketel. Overal waar waterleidingen zijn, bestaat de kans op lekkage en stankoverlast.
2. Gebrekkige ontluchting
Rioollucht kan het gevolg zijn van problemen met de ontluchting van uw riool. Zeker als u vooral last heeft van de stank wanneer het buiten flink heeft geregend, is het goed om dit te controleren. Als het regent en de ontluchting is gebrekkig, dan ‘drukt’ de regen als het ware de lucht uit het riool omhoog, waardoor de stank via de wc of afvoerputjes in huis komt.
3. Verstopping
Misschien wel de meest voorkomende oorzaak van rioollucht in huis: een verstopping. Spoelt het toilet slecht door? Loopt het water niet goed weg in uw vaatwasser? Hoort u een borrelend geluid bij het afvoerputje in de douche? Dan heeft u vast last van een verstopte leiding. Soda wegspoelen met heet water doet vaak wonderen. Ook zijn er verschillende chemische middelen op de markt om te ontstoppen. Het kan natuurlijk ook zijn dat niet de leiding, maar het riool zelf verstopt zit. Vraag dan even aan uw buren of zij ook last hebben van de rioollucht. Is het antwoord ja? Neem in dat geval contact op met de gemeente. Als de buren nergens last van hebben, is de kans groot dat het probleem zich onder of rondom uw woning bevindt. Schakel dan een rioleringsbedrijf in.
4. Verzakking
Heeft u behalve stank veel last van rioolvliegjes? Kleine, grijze insecten van ongeveer 5 millimeter, met veel haartjes op rug en vleugels? Dan is mogelijk de rioolbuis is verzakt of gescheurd. Vermoedt u dat uw riolering kapot is? Schakel ook dan snel een rioleringsbedrijf in, want er kan afvoerwater uw kelder of kruipruimte instromen. En die stank is niet zomaar verholpen.
Lekkere luchtjes
Annemiek had nog wel een leuke tip tegen de dagelijkse luchtjes op het toilet (Mijmering 130.)
‘Lavendel badolie, oude parfummetjes en en…. worden gebruikt om het kleinste kamertje een lekker luchtje te geven. Ik druppel wat van de geurtjes op een rol closetpapier die van het torentje toiletrollen als laatste gebruikt wordt. Bij de nieuwe rollentoren op de onderste rol weer wat lekkere luchtjes druppelen.’
Vragen?
Heeft u ook een vraag voor de redactie? Mail uw vraag aan info@genoeg.nl en wij proberen u het antwoord te sturen. Uiteraard kunt u eerst het antwoord proberen te vinden op www.genoeg.nl of bij Annemieks Mijmeringen. Ga Daan naar ‘Zoeken’ en typ een zoekwoord in zoals bijvoorbeeld ‘toilet’ of ‘luchtje’.