Spijkerbroek als vloerkleed

spijkerstof vloerkleedAl een poosje was Ik op zoek naar een vloerkleed voor in de woonkamer. Mijn wensenlijstje: liefst een rond vloerkleed, stevig – het moet goed blijven liggen. Kinderen moeten er op kunnen spelen en het moet een tijd meegaan. En natuurlijk graag gemaakt van duurzaam materiaal. 

Mijn zoektocht voerde langs diverse tapijtwinkels, zowel online en offline. Uiteindelijk vond ik deze ronde vloerkleden. Een sisal vloerkleed vond ik een goede optie. Maar ik zou graag iets meer kleur in mijn woonkamer hebben.

Spijkergoed

Mijn dochtertje leverde de oplossing: ze kwam thuis met een kapotte spijkerbroek. Dat bracht mij op het idee: ik zou een kleed van spijkerstof kunnen maken! Ik hou van zelf maken en van recyclen en kan niet zo goed iets weggooien. Die eigenschap kwam nu goed van pas, want ik had nog een flinke stapel oude spijkerbroeken achter in de kast liggen.

Na wat zoeken via google vond ik een voorbeeld van een geknoopt kleed. We zijn meteen enthousiast aan de slag gegaan met stroken knippen.

Voor het kleed heb je een ondergrond nodig van grof gaas, daar knoop je de reepjes stof doorheen. Die ondergrond heet Smyrna gaas of -stramien. Ik heb het gaas online gekocht, ik bestelde 2 meter van 200 cm breed. Daar heb ik er een cirkel van geknipt. (Mijn dochter bedacht dat we van de afgeknipte hoeken kleedjes voor in de hoeken van haar kamer kunnen maken – ook een leuk idee!)

Het knippen en knopen is leuk om te doen en de kids vinden het ook gezellig om mee te helpen. Je moet wel flink wat spijkerbroeken kunnen verknippen, en dat knippen is best een klus. Maar het resultaat is erg leuk. En duurzaam!